- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel puţin 75 de morţi şi 300 de dispăruţi după cutremurul din Noua Zeelandă - VIDEO
Cel puţin 75 de persoane au murit şi alte 300 sunt date dispărute în urma cutremurului de luni din Noua Zeelandă, unde echipele de salvare continuă miercuri dimineaţă eforturile de găsire a supravieţuitorilor în oraşul Christchurch.
Cel puţin 75 de morţi şi 300 de dispăruţi după cutremurul din Noua Zeelandă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Premierul John Key a decretat stare de urgenţă la nivel naţional după seismul considerat cel mai grav înregistrat în Noua Zeelandă în ultimii 80 de ani.
În cursul nopţii, 500 de membri ai echipelor de salvare au continuat să caute eventuali supravieţuitori, reuşind să salveze între 20 şi 30 de persoane, a declarat comisarul de poliţie Russell Gibson. "Este un adevărat masacru în tot oraşul. Trupurile sunt prinse în maşini sau sub dărâmături", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Alimentarea cu energie electrică nu a fost reluată încă în oraş, iar replicile seismului au îngreunat operaţiunile de salvare.
În mai multe cazuri, echipele de salvare au fost nevoite să amputeze membre ale supravieţuitorilor pentru a-i putea scoate din dărâmături.
Salvatorii controlează fiecare clădire din centrul oraşului, dar eforturile se concentrează asupra a două clădiri în interiorul cărora se află supravieţuitori, a precizat Gibson. "Primim SMS-uri şi auzim zgomote făcute de oamenii din interior", a spus el.
Comandantul pompierilor a dezminţit însă, miercuri dimineaţă, informaţiile privind salvarea a 15 persoane blocate sub dărâmături, anunţată cu câteva ore înainte de un purtător de cuvânt.
Doi studenţi japonezi sunt încă blocaţi sub ruinele unei şcoli, iar 11 dintre colegii lor sunt daţi dispăruţi. Ei fac parte dintr-un grup de 21 de studenţi şi doi profesori ai Universităţii de limbi străine din Toyama, veniţi în Noua Zeelandă pentru un curs de perfecţionare a limbii engleze.
Statele Unite, Japonia şi Australia au trimis echipe de intervenţie pentru a participa la operaţiunile de căutare şi salvare.
Cutremurul a avut loc marţi, la ora locală 12.51 (2.51, ora României), la 5 kilometri de Christchurch şi la o adâncime de numai 4 kilometri. Seismul s-a produs la şase luni după un alt cutremur, cu magnitudinea 7, înregistrat în aceeaşi zonă, care nu a provocat însă decât pagube materiale.
Noua Zeelandă, situată în aşa-numitul "cerc de foc" al Pacificului, înregistrează anual circa 15.000 de mişcări seismice. Cel mai grav cutremur produs în Noua Zeelandă a avut loc la 3 februarie 1931 în golful Hawke şi s-a soldat cu 256 de morţi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO