Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în iniţiativele de achiziţii de arme şi va participa la exerciţii militare

  • Republica Moldova şi Uniunea Europeană sunt pregătite să îşi aprofundeze cooperarea în domeniul apărării la un nivel fără precedent.
  • Chişinăul sfidează avertismentele Moscovei că o integrare occidentală mai strânsă ar putea să aibă soarta Ucrainei.
  • Republica Moldova va spori schimbul de informaţii, va efectua exerciţii militare comune şi va fi inclusă în sistemul comun de achiziţii de arme al blocului comunitar.
Urmărește
830 afișări
Imaginea articolului Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în iniţiativele de achiziţii de arme şi va participa la exerciţii militare

Moldova sfidează Rusia printr-un acord de securitate cu UE.

Republica Moldova a răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia prin întoarcerea bruscă spre vest, devenind un candidat oficial la aderarea la UE şi încercând să îşi reformeze rapid politicile judiciare, economice şi de securitate.

Conform unei propuneri a UE, care urmează să fie aprobată săptămâna viitoare potrivit Financial Times, Republica Moldova va spori schimbul de informaţii, va efectua exerciţii militare comune şi va fi inclusă în sistemul comun de achiziţii de arme al blocului comunitar, măsuri care ar constitui cel mai profund pas formal de a lega apărarea naţională de partenerii occidentali. Constituţia ţării proclamă "neutralitatea permanentă" şi exclude apartenenţa la NATO.

Propunerea de "parteneriat în domeniul securităţii şi apărării" cu Bruxelles-ul vine în ciuda avertismentelor repetate ale oficialilor ruşi că Moldova ar putea avea aceeaşi soartă ca Ucraina dacă se aliniază cu Occidentul.

În martie, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că UE a oferit Moldovei acelaşi ultimatum ca şi Ucrainei, pe care a descris-o ca fiind "ori noi, ori Rusia". Lavrov a declarat că Moscova va "apăra" populaţia de etnie rusă din Moldova şi că Chişinăul riscă "să calce pe urmele regimului de la Kiev".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comparat săptămâna trecută politicile Maiei Sandu cu cele ale regimului nazist, o acuzaţie pe care Kremlinul a lansat-o şi împotriva lui Volodimir Zelenski.

Republica Moldova a declarat anul trecut pentru prima dată în mod oficial că Rusia reprezintă o "ameninţare la adresa securităţii", a semnat un acord bilateral de securitate cu Franţa şi primeşte o parte din fondurile UE pentru a-şi consolida capacităţile de apărare.

Noul parteneriat de securitate cu Bruxelles ar urma să "consolideze" participarea Republicii Moldova la misiunile de apărare ale UE, inclusiv la exerciţii militare. Republica Moldova va fi, de asemenea, integrată în "iniţiative legate de industria de apărare, inclusiv achiziţii comune".

Moldova şi UE vor lua, de asemenea, măsuri pentru a "extinde domeniul de aplicare" şi a creşte nivelul de clasificare a informaţiilor partajate, se arată în propunere.

De asemenea, parteneriatul va încerca să sporească cooperarea între agenţiile moldoveneşti şi europene pentru a se apăra împotriva dezinformării străine, a ameninţărilor cibernetice şi teroriste, se arată în document.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici