Cine a fost Ismail Haniyeh, liderul Hamas ucis în Iran. SUA l-a numit „terorist global special desemnat”

Ismail Haniyeh, care a fost ucis la Teheran, potrivit Hamas şi presei iraniene, a fost mult timp lider politic al grupului militant.

Urmărește
1178 afișări
Imaginea articolului Cine a fost Ismail Haniyeh, liderul Hamas ucis în Iran. SUA l-a numit „terorist global special desemnat”

Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto

Ismail Haniyeh s-a născut într-o tabără de refugiaţi de lângă oraşul Gaza şi s-a alăturat grupării Hamas la sfârşitul anilor 1980, în timpul Primei Intifade, sau revoltă.

Pe măsură ce Hamas creştea în putere, Haniyeh a urcat în ierarhie - fiind numit parte a unei „conduceri colective” secrete în 2004, apoi fiind numit prim-ministru al Autorităţii Palestiniene în 2006, scrie CNN.

Până în 2017, el a devenit şeful grupului şi a fost numit „terorist global special desemnat” de către Statele Unite la scurt timp după aceea.

De-a lungul anilor, el a participat la discuţii de pace cu fostul preşedinte american Jimmy Carter şi s-a întâlnit cu alţi lideri mondiali, inclusiv cu emirul Qatarului, şeicul Hamad bin Khalifa al-Thani, şi cu diplomatul chinez Wang Kejian, la începutul acestui an.

În luna aprilie, trei dintre fiii lui Haniyeh şi patru dintre nepoţii săi au fost ucişi în raidurile aeriene israeliene, potrivit Hamas.

La momentul respectiv, Haniyeh - care era stabilit în Qatar - a insistat că moartea lor nu va afecta încetarea focului şi negocierile în curs privind ostaticii.

Haniyeh nu este singurul lider Hamas ucis de armata israeliană

În trecut, mai multe nume importante din cadrul grupării Hamas au fost ţinte pentru armata israeliană, scrie Al Jazeera.

Ianuarie 1996: Israelul l-a asasinat pe liderul militar Hamas Yahya Ayyash în Beit Lahiya din Gaza.

Martie 2004: Liderul spiritual şi fondatorul Hamas, şeicul Ahmed Yasin, a fost ucis de un atac israelian în Gaza.

Aprilie 2004: Succesorul lui Yasin şi co-fondatorul Hamas, Abdel Aziz al-Rantisi, a fost ucis de un elicopter israelian în oraşul Gaza.

Ianuarie 2024: Saleh al-Arouri, înalt oficial Hamas, a fost ucis într-un atac israelian cu dronă în Beirut.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis în Iran într-un raid asupra reşedinţiei sale din Teheran, potrivit unui comunicat al grupării. În replică, armata israeliană a declarat pentru CNN şi AFP că nu comentează „rapoartele din presa străină”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici