Comisia pentru Libertăţi din Franţa atrage atenţia asupra extinderii utilizării certificatelor COVID-19

  • Comisia pentru Libertăţi din Franţa atrage atenţia asupra impactului extinderii utilizării certificatelor COVID-19
  • CNIL: Parlamentul trebuie să stabilească dacă măsurile sunt indispensabile pentru gestionarea crizei
  • CNIL: Parlamentul Franţei trebuie să evalueze utilitatea tuturor dispoziţiilor de până acum, mai ales a celor digitale
Urmărește
4343 afișări
Imaginea articolului Comisia pentru Libertăţi din Franţa atrage atenţia asupra extinderii utilizării certificatelor COVID-19

Sursa foto: profimedia

Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi (CNIL) din Franţa a atras atenţia, miercuri seară, asupra impactului extinderii utilizării certificatelor COVID-19, subliniind că sunt afectate drepturile fundamentale şi că sunt necesare răspunsuri privind necesitatea măsurilor.

Marie-Laure Denis, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Informatică şi Libertăţi (CNIL), a declarat, în Senatul Franţei, că, pentru a accepta extinderea utilizării certificatelor sanitare, Parlamentul trebuie să stabilească dacă o astfel de măsură este "indispensabilă" pentru gestionarea crizei.

"Pentru a accepta o asemenea extindere, Parlamentul trebuie să stabilească dacă este indispensabilă pentru gestionarea crizei şi dacă restricţionarea libertăţilor este proporţionată. Aprecierea proporţionalităţii depinde de caracterul gratuit sau plătit al testelor COVID-19", a afirmat Marie-Laure Denis, conform stenogramei declaraţiilor, publicată pe site-ul CNIL şi vizualizată de MEDIAFAX.

"Revenirea pandemiei poate justifica măsuri excepţionale, pentru a evita o nouă carantină generală, dar extinderea permisului sanitar trebuie să fie configurată foarte precis", a atras atenţia Marie-Laure Denis.

"Importanţa extinderii utilizării obligatorii a permisului sanitar generează întrebări inedite şi complexe care trebuie articulate între protejarea sănătăţii publice şi exercitarea drepturilor fundamentale. Această alegere comportă o dimensiune etică. Dispozitivul va face astfel încât francezii vor trebui să prezinte de mai multe ori pe zi un permis pentru acces la activităţi curente, ceea ce va genera probabil o formă de control al identităţii. Impunerea unui control sanitar la intrarea în anumite locuri sau în mijloacele de transport generează semne de întrebare privind graniţa dintre ceea ce ţine de responsabilitatea individuală şi ceea ce este sub control social. În principiu, nu ar trebui să existe controlul stării de sănătate la intrarea în locuri colective", subliniază Marie-Laure Denis.

CNIL: Parlamentul Franţei trebuie să evalueze utilitatea tuturor dispoziţiilor, mai ales a celor digitale

Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi atrage atenţia că "măsurile excepţionale" pot fi justificate doar dacă sunt "într-adevăr necesare pentru a opri amplificarea pandemiei şi evitarea unei noi carantine generale". Criteriul "gratuităţii testelor COVID-19 sau plăţii acestora este esenţial pentru a evalua amploarea măsurii". "Este esenţial ca Parlamentul să ceară în toamnă o evaluare a tuturor dispoziţiilor impuse pentru combaterea pandemiei, mai ales a dispoziţiilor digitale, pentru a le anula pe cele a căror utilitate nu s-ar dovedi reală", subliniază CNIL.

În Franţa au avut loc în ultima săptămână o serie de proteste faţă de hotărârile preşedintelui Emmanuel Macron de a institui obligativitatea vaccinării pentru personalul medical care intră în contact cu persoane vulnerabile la coronavirus şi de a extinde utilizarea Certificatului Covid-19. Deciziile controversate au generat dispute politice şi juridice. Pe fondul protestelor, Guvernul Franţei a anunţat miercuri că nu intenţionează să impună obligativitatea utilizării certificatelor COVID-19 pentru accesul în unităţile de învăţământ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici