Conservatorii iranieni salută "legitimitatea divină" a preşedintelui Ahmadinejad

Un important cotidian conservator din Iran a salutat marţi "legitimitatea divină" a lui Mahmoud Ahmadinejad, înainte de învestitura oficială a preşedintelui iranian care, potrivit presei, ar putea fi boicotată de opoziţie.

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului Conservatorii iranieni salută "legitimitatea divină" a preşedintelui Ahmadinejad

Conservatorii iranieni salută "legitimitatea divină" a preşedintelui Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anterior, ghidul suprem al Republicii islamice, ayatollahul Ali Khamenei, a confirmat alegerea preşedintelui, rostind un discurs elogios la adresa lui Ahmadinejad, a cărui loialitate faţă de lider a fost pusă la îndoială în ultima perioadă în propria sa tabără.

"Este vorba despre o procedură decisivă şi sacră. Ceea ce am văzut ieri acordă preşedintelui o legitimitate divină", potrivit unui editorial publicat de cotidianul Kayan, principala publicaţie conservatoare din Iran.

Ghidul suprem a făcut, luni, în faţa înalţilor demnitari, dar în lipsa liderilor opoziţiei, elogiul unui "bărbat curajos, muncitor îndârjit şi inteligent", salutând "votul fără precedent" al cetăţenilor iranieni.

Anunţul victoriei lui Mahmoud Ahmadinejad din primul tur la 12 iunie, cu circa 63 la sută din voturi, a generat în Iran una din cele mai grave crize politice de la instaurarea Republicii islamice în 1979, cu manifestaţii ale susţinătorilor candidaţilor învinşi care l-au acuzat de fraudă electorală.

Cotidianul sprijinit de opoziţie Etemad Melli a lăsat să se înţeleagă că opoziţia ar putea boicota ceremonia de depunere a jurământului de către preşedinte, prevăzută miercuri în faţa Parlamentului, şi ar putea considera noul Guvern ca fiind "nelegitim".

"Grupul minoritar din Parlament (reformatorii) ar putea să nu participe la depunerea jurământului şi acest lucru a generat nemulţumirea conservatorilor", potrivit Etemad Melli.

"Refuzul de a participa la ceremonii din partea unor persoane ca Rafsandjani (fostul preşedinte Akbar Hashemi Rafsandjani) este un mesaj important", se arată într-un editorial publicat de cotidianul reformator Aftab-e Yazd.

"Unul dintre aceste mesaje este că viitorul Guvern nu va beneficia de susţinerea acestora în momentele bune, cât şi cele nefaste", potrivit cotidianului.

Liderul puterii judiciare, ayatollahul Mahmoud Hashemi Shahrudi, a declarat, citat de agenţia Isna, că speră că "toţi oficialii au înţeles situaţia şi vor rămâne uniţi".

Fostul preşedinte Rafsandjani, care conduce Consiliul discernământului şi Adunarea experţilor, două instituţii importante, şi fostul preşedinte Mohammad Khatami, dar şi candidaţii opoziţiei Mir Hossein Moussavi şi reformatorul Mehdi Karoubi cer în continuare anularea scrutinului prezidenţial şi nu au asistat la ceremonia de luni.

După învestitura sa, preşedintele va dispune de două săptămâni pentru a-şi prezenta membrii Guvernului în faţa deputaţilor în vederea obţinerii votului de încredere.

Preşdintele a avut parte la sfârşitul lunii iulie de o perioadă nefavorabilă. El a fost ţinta unor critici dure din partea taberei conservatoare.

Presa conservatoare, între care publicaţia Kayan, şi aleşii l-au criticat pentru lipsa de interes faţă de indicaţiile ghidului suprem care i-a cerut destituirea prim-vicepreşedintelui Esfandiar Rahim Mashaie. Acesta a declanşat în 2008 un scandal deoarece a declarat că Iranul este "un prieten al poporului israelian".

Ghidul suprem i-a cerut luni preşedintelui să ţină cont pe viitor de criticile adresate de propria sa tabără.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici