Coreea de Nord a oprit construcţia unei noi instalaţii de lansare de rachete: "Ar putea fi o turnură în politica sa de apărare"

Coreea de Nord a suspendat construcţia unei instalaţii de lansare pentru rachetele cu rază lungă de acţiune, a anunţat marţi un centru de studii american pe baza imaginilor surprinse de satelit.

Urmărește
1874 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a oprit construcţia unei noi instalaţii de lansare de rachete: "Ar putea fi o turnură în politica sa de apărare"

Coreea de Nord a oprit construcţia unei noi instalaţii de lansare de rachete (Imagine: Cosmin Deaconescu/Mediafax Foto)

Construcţia acestei noi rampe, a unui hangar de asamblare şi a unui centru de control al lansării la instalaţia Tonghae a fost oprită în septembrie 2012, a precizat Institutul americano-coreean al Universităţii Johns Hopkins pe site-ul său de Internet 38 North.

Această instalaţie era destinată lansării unor proiectile de gabarit mai mare decât racheta Unha-3 care a reuşit să plaseze pe orbită un satelit în decembrie.

Institutul Hopkins emite două ipoteze: Coreea de Nord a apreciat că îi este suficientă o singură instalaţie de lansare (la Sohae) sau a "decis să încetinească sau chiar să pună capăt activităţilor sale de proiectare a unei rachete mai mari", ceea ce ar marca o turnură în politica sa de apărare.

Peninsula coreeană a cunoscut în ultimele luni o reapariţie a tensiunilor din cauza unui tir de rachetă reuşit din partea Coreei de Nord în decembrie şi a celui de-al treilea test nuclear realizat în februarie, faţă de care comunitatea internaţională a răspuns cu noi sancţiuni.

Phenianul susţine că programul său spaţial urmează o traiectorie pur ştiinţifică în timp ce Seulul şi aliaţii săi, în special Statele Unite, acuză regimul că dezvoltă rachete intercontinentale, încălcând sancţiunile ONU.

După testul său nuclear, Coreea de Nord a declarat că a "utilizat un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor", susceptibil să fie fixat pe ogiva unei rachete cu rază lungă de acţiune. Apoi a ameninţat cu un "război termonuclear" şi cu un atac preventiv asupra Washingtonului.

Majoritatea experţilor susţin totuşi că Phenianul nu dispune de capacitate intercontinentală şi nici nu stăpâneşte miniaturizarea bombei atomice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici