- Home
- Externe
- WASHINGTON, (21.10.2014, 18:48)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Diplomat SUA: Tensiunile SUA-Ungaria, generate de corupţie, riscă să afecteze calitatea de aliaţi
Tensiunile bilaterale apărute între Statele Unite şi Ungaria din cauza corupţiei din sistemul public ungar ar putea obstrucţiona colaborarea în calitatea de aliaţi, avertizează Andre Goodfriend, ataşatul cu afaceri al ambasadei americane din Budapesta, potrivit ziarului The New York Times.
Urmărește
1232 afișări
Viktor Orban, premierul Ungariei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Diplomaţii americani care monitorizează corupţia din sistemul public ungar de peste un deceniu au observat "o degradare a situaţiei, o tendinţă descendentă", afirmă Andre Goodfriend, citată de The New York Times.
"Această situaţie, dacă va continua în acest mod, va face imposibilă colaborarea ca aliaţi. Vrem să evităm ajungerea într-un astfel de punct", a subliniat Goodfriend.
Şase oficiali guvernamentali ungari suspectaţi de corupţie sunt vizaţi de interdicţii privind intrarea în Statele Unite, a anunţat luni Andre Goodfriend.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Guvernul Ungariei nu are nicio informaţie despre această situaţie. Nu a fost informat niciun oficial despre interdicţii de intrare pe teritoriul american", a comunicat Biroul premierului Viktor Orban. Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a cerut Washingtonului "transparenţă" în privinţa acestei situaţii bilaterale.
Tamas Harangozo, vicepreşedintele grupului parlamentar socialist (de opoziţie), a solicitat efectuarea de urgenţă a unei investigaţii speciale pe tema sancţiunilor impuse de Statele Unite.
Andre Goodfriend, ataşatul cu afaceri al ambasadei americane din Budapesta, a fost convocat vineri la Ministerul ungar de Externe, pe fondul informaţiilor privind presupuse presiuni ale Statelor Unite în cazul unei investigaţii care vizează companii americane din Ungaria. Tensiunile bilaterale au izbucnit în contextul în care autorităţile ungare anchetează presupuse fraude fiscale comise de companii şi organizaţii americane. Potrivit publicaţiei Napi Gazdasag, în replică, Statele Unite au interzis, invocând suspiciuni de corupţie, accesul pe teritoriul american unor şefi ai agenţiilor de verificare din Ungaria, Guvernul de la Budapesta denunţând presiuni. Partidul Fidesz, aflat la putere în Ungaria, a anunţat că tentativele de exercitare de presiuni asupra autorităţilor ungare sunt inadmisibile. "Grupul parlamentar Fidesz se aşteaptă ca autorităţile ungare să continue în mod obiectiv verificările în toate cazurile, inclusiv în privinţa problemelor fiscale semnalate la organizaţii afiliate Statelor Unite", potrivit unui comunicat oficial.
Ambasada americană a comunicat că "anumite persoane fizice din Ungaria" nu pot pătrunde pe teritoriul american pentru că există "informaţii credibile că ar fi obţinut beneficii din acte de corupţie". În acest context, Judit Fulop, purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, a cerut Statelor Unite să ofere toate informaţiile necesare privind presupusele cazuri de corupţie.
La începutul lunii octombrie, Budapesta a reacţionat la critici formulate de Victoria Nuland, subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice, dând asigurări că Budapesta respectă libertăţile şi restul valorilor democratice. Ungaria a făcut eforturi intense pentru libertate şi pentru înlocuirea dictaturii cu democraţia, a afirmat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, reacţionând la declaraţiile Victoriei Nuland.
Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat liderii central-europeni care profită de apartenenţa la UE şi NATO dar ignoră valorile democratice, denunţând şi protejarea oficialilor corupţi de urmărirea judiciară, fără a nominaliza vreo ţară. Într-un discurs rostit la Washington pe 3 octombrie, în cadrul CEPA (Central Europe Strategy Forum), Nuland a amintit că în urmă cu 25 de ani, în Europa Centrală, "cetăţenii s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituţii puternice şi independente, o societate civilă şi o presă vibrantă". "Au reformat economiile ţărilor lor, au stabilizat moneda, privatizând industriile ineficiente, au deschis piaţa muncii şi au permis accesul investitorilor străini. Pe scurt, au restabilit democraţia liberală în inima continentului. Şi le-au demonstrat scepticilor că se înşeală. Aderând în valuri succesive la NATO, ei au extins graniţele familiei noastre euroatlantice", a explicat oficialul american. Salutând această evoluţie, Nuland a avertizat însă că, în prezent, această alegere este ameninţată atât la nivel extern, cât şi intern.
În privinţa luptei externe, Nuland s-a referit la criza ucraineană şi la ameninţarea venită din partea grupării teroriste Stat Islamic, subliniind unitatea de care au dat dovadă ţările aliate. Nuland s-a referit şi la lupta de protejare a democraţiei, la nivel intern. "La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm şi la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi vedem lideri din regiune care, în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii", a afirmat oficialul american. "Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi «democraţia neliberală», încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă? Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare", a adăugat Nuland. Oficialul american a precizat că ţările din Europa Centrală trebuie să rămână vigilente. "Putem fi puternici doar protejând pluralismul politic, societatea civilă şi dreptul de contestare în interiorul graniţelor noastre, doar atunci când guvernele noastre sunt curate, transparente şi responsabile în faţa poporului în slujba căruia se află", a conchis oficialul american.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe