- Home
- Externe
- (08.01.2022, 19:30)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dispute teritoriale în Marea Egee între Grecia şi Turcia. Ministrul Apărării din Turcia: "Sper să nu facă o asemenea greşeală să ne testeze răbdarea"
- Ministrul Apărării al Turciei a avertizat sâmbătă Grecia că ar trebui să se abţină de la a testa răbdarea Turciei cu provocări, inclusiv cu ameninţarea de a-şi extinde apele teritoriale în Marea Egee.
- Tensiunile au izbucnit în vara lui 2020 cu privire la drepturile de foraj în zonele din Marea Mediterană, unde Grecia şi Cipru îşi revendică propria zonă economică exclusivă.
Urmărește
4264 afișări
Vorbind cu un grup de jurnalişti la Ankara, Hulusi Akar a mai spus că Turcia doreşte să rezolve disputele cu Grecia vecină şi colegă membru NATO prin dialog şi să transforme Marea Egee într-o „mare prietenoasă”, dar a acuzat Atena că continuă cu ceea ce el a spus că sunt acţiuni provocatoare inclusiv militarizarea insulelor din apropierea Turciei continentale, cu încălcarea acordurilor internaţionale.
„Grecia nu ar trebui să calculeze greşit şi să creadă că este momentul potrivit pentru a extinde apele teritoriale la 12 mile”, a spus Akar. „Nu ar trebui să ne testeze în niciun fel şi nu ar trebui să se angajeze într-o astfel de aventură. Sper să nu facă o asemenea greşeală”, potrivit AP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a adăugat: „Lăsaţi cele două părţi să beneficieze de resurse, lăsaţi atât poporul turc, cât şi poporul grec să trăiască fericit şi prosper”.
Grecia şi Turcia au fost de mult timp în contradicţie cu privire la o serie de dispute, inclusiv drepturile teritoriale în Marea Egee şi drepturile de explorare energetică în estul Mediteranei. Tensiunile au izbucnit în vara lui 2020 cu privire la drepturile de foraj în zonele din Marea Mediterană, unde Grecia şi Cipru îşi revendică propria zonă economică exclusivă.
Grecia spune că îşi păstrează dreptul de a-şi extinde apele teritoriale de la actualele şase la 12 mile marine în jurul insulelor sale din Marea Egee. Turcia a spus de multă vreme că va considera această mişcare, care i-ar bloca propriul acces la Marea Egee, drept o cauză de război. Anul trecut, parlamentul elen a votat să-şi extindă apele de-a lungul coastei sale de vest, de cealaltă parte a ţării, la 12 mile.
Atena a cerut recent Turciei să revoce decizia de a considera extinderea apelor teritoriale drept cauză de război dacă doreşte să normalizeze relaţiile. De asemenea, a cerut Ankarei să pună capăt provocărilor din Marea Egee şi estul Mediteranei.
Ministrul Apărării a discutat şi despre conflictul dintre Rusia şi Ucraina.
Întrebat despre tensiunile tot mai mari legate de consolidarea militară a Rusiei în jurul Ucrainei, Akar a spus că Turcia doreşte ca disputa să fie rezolvată cu „calmul şi prudenţa maxim posibil”.
„Viziunea noastră de la bun început este aceasta: suntem pentru pace, pentru rezolvarea problemelor prin negocieri. Să nu creştem tensiunea, să ne ferim de orice comportament provocator... De aceea le spunem interlocutorilor noştri mereu că este foarte important să acţionăm cu prudenţă” a adăugat ministrul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: SUA infirmă ideea că ar fi gata să reducă numărul de trupe din Europa de Est pentru a dezamorsa tensiunile cu Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe