- Home
- Externe
- WASHINGTON/TEL AVIV, (09.02.2018, 15:22)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Donald Trump îşi nuanţează poziţia: Israelienii şi palestinienii vor stabili graniţele în Ierusalim /Pacea necesită compromisuri - presă
Preşedintele SUA, Donald Trump, pare să îşi fi nuanţat poziţia privind statutul Ierusalimului, explicând că israelienii şi palestinienii trebuie să stabilească frontierele în oraş şi transmiţând Guvernului Israelului că pacea necesită "compromisuri dure".
Urmărește
2597 afișări
Donald Trump îşi nuanţează poziţia: Israelienii şi palestinienii vor stabili graniţele în Ierusalim /Pacea necesită compromisuri - presă
Donald Trump şi-a atras critici dure din partea Autorităţii Palestiniene în urma deciziei din decembrie 2017 de a recunoaşte Ierusalimul ca fiind capitala Israelului.
Însă preşedintele SUA pare să încerce acum să îşi nuanţeze poziţia. "Cred că statutul Ierusalimului a fost un punct foarte important. Şi cred că într-adevăr a fost un punct foarte important. A avea Ierusalimul drept capitală a fost un punct important pentru foarte mulţi oameni. Mi s-a mulţumit, iar în alte cazuri nu mi s-a mulţumit, ca să fiu sincer sută la sută. Dar a fost un angajament foarte important pe care l-am făcut şi m-am ţinut de promisiune", a declarat Donald Trump într-un interviu acordat cotidianului conservator Israel Hayom.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
"Prin finalizarea poziţiei privind statutul Ierusalimului am vrut să fie clar că Ierusalimul este capitala Israelului; în privinţa frontierelor specifice, aş susţine ceea ce stabilesc ambele părţi", a explicat liderul de la Casa Albă.
Întrebat de reporterul cotidianului Israel Hayom ce va trebui să ofere Israelul în schimbul deciziei privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală, Donald Trump a răspuns: "Cred că ambele părţi trebuie să accepte compromisuri dure pentru a ajunge la un acord de pace".
Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în decembrie 2017 decizia de a considera oraşul Ierusalim drept capitala Israelului. "Fiecare preşedinte american a refuzat să mute Ambasada SUA la Ierusalim şi să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, considerând că amânările vor contribui la avansarea procesului de pace. Însă, după 20 de ani, constat că nu ne apropiem de obţinerea păcii" între Israel şi palestinieni, a afirmat Donald Trump. "Am decis că a venit momentul să recunosc Ierusalimul ca fiind capitala Israelului", a declarat preşedintele Statelor Unite, argumentând că hotărârea sa marchează "o nouă abordare" în efortul de soluţionare a conflictului israelo-palestinian. "Consider că aceste decizii sunt în sensul celor mai bune interese ale Statelor Unite ale Americii şi în sensul continuării eforturilor de pace între Israel şi palestinieni. (...) Oraşul Ierusalim este una dintre cele mai sensibile probleme. Reafirm angajamentul Administraţiei mele pentru procesul de pace. Vom obţine pacea, pacea nu este niciodată imposibil de obţinut", a subliniat Donald Trump, îndemnând liderii din Orientul Mijlociu să iniţieze eforturi active pentru pace.
Un ministru israelian a intuit o altă strategie a preşedintelui SUA: Donald Trump a sugerat că Ierusalimul poate fi împărţit /Israelul nu va accepta
Zeev Elkin, un membru al Guvernului Benjamin Netanyahu, remarcase din decembrie 2017 că Donald Trump nu a oferit asigurări că Ierusalimul nu va fi împărţit, observând că preşedintele SUA sugerase că o parte a oraşului ar putea intra sub control palestinian în urma negocierilor, ceea ce Israelul nu va accepta.
Zeev Elkin, ministrul israelian pentru Afacerile Ierusalimului, a observat că Donald Trump a evitat să descrie Ierusalimul ca fiind capitala indivizibilă şi eternă a Israelului, o terminologie utilizată de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. "Cred că (Donald Trump -n.red.) a evitat în mod premeditat aceste referiri în discursul său. Ba chiar a sugerat că frontierele Ierusalimului vor fi stabilite ca rezultat al negocierilor, ceea ce presupune posibilitatea unei divizări", a declarat Zeev Elkin, citat de postul de radio Tel Aviv 102 FM şi de cotidianul Jerusalem Post.
Zona de est a oraşului Ierusalim este un subiect extrem de sensibil, în contextul în care găzduieşte locuri sfinte pentru mozaism, creştinism şi mahomedanism.
Într-adevăr, Donald Trump a subliniat că hotărârea privind Ierusalimul nu reprezintă "asumarea unei poziţii în problemele statutului final", nici asupra "frontierelor specifice ale suveranităţii israeliene asupra Ierusalimului" ori asupra "soluţionării frontierelor contestate". "Aceste chestiuni depind de părţile implicate", a insistat Donald Trump, reiterând că Washingtonul încă vrea ca palestinienii şi israelienii să ajungă la "soluţia coexistenţei a două state". Zeev Elkin a explicat că "ar fi fost foarte fericit" dacă Donald Trump ar fi descris Ierusalimul ca fiind capitala indivizibilă a Israelului. Ministrul israelian a exclus orice posibilitate de împărţire a Ierusalimului. "Acesta este un factor foarte, foarte important, şi, în momentul de faţă, nu am niciun dubiu că Israelul nu va accepta divizarea. Iar actualitatea este ceea ce contează", a subliniat Zeev Elkin.
În declaraţiile oficiale făcute după anunţul lui Donald Trump, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a insistat că Ierusalimul nu va fi divizat. Dar ambasadorul Israelului în SUA, Ron Dermer, a admis că recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului nu exclude posibilitatea suveranităţii palestiniene asupra unor zone ale oraşului. "Toate planurile de pace elaborate până acum considerau Ierusalimul drept capitală a Israelului. Există planuri în care se sugerează ca Ierusalimul să fie capitala ambelor state, ceea ce este altă chestiune", a explicat Ron Dermer.
Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate. Statele Unite sunt prima naţiune care îşi mută ambasada în Israel la Ierusalim.
Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.
În urmă cu câteva luni, Donald Trump exprimase intenţia relansării rapide a procesului de pace israelo-palestinian, în timp ce Mahmud Abbas, liderul Autorităţii Palestiniene, a cerut, la Casa Albă, încetarea "ocupaţiei", pledând pentru coexistenţa a două state, palestinian şi israelian. Donald Trump l-a primit în mai 2017, la Casa Albă, pe Mahmud Abbas, aceasta fiind prima întâlnire oficială a celor doi lideri. Donald Trump a cerut relansarea negocierilor de pace între Israel şi palestinieni şi semnarea unui acord, fără însă a oferi detalii despre modul în care se poate ajunge la soluţionarea conflictului. "Sincer, nu cred că este ceva atât de dificil aşa cum au crezut oamenii ani întregi. Avem nevoie de voinţa ambelor părţi. Credem că Israelul vrea acest lucru, credem că Mahmud Abbas vrea, dacă vreţi amândoi vom ajunge la un acord. Vom face acest lucru, sunt şanse foarte mari", a afirmat atunci Donald Trump. "Am discutat cu Benjamin Netanyahu şi cu mulţi lideri israelieni, vom iniţia un proces care sperăm să conducă la pace; am auzit mereu că cel mai dificil acord ar fi cel între israelieni şi palestinieni; să demonstrăm contrariul", a adăugat Donald Trump. La rândul său, Mahmud Abbas a evidenţiat angajamentul pentru ajungerea la un acord de pace bazat pe înfiinţarea unui stat palestinian care să coexiste cu Israelul conform frontierelor din anul 1967. "Noi suntem deschişi noilor oportunităţi pentru pace. A venit vremea ca Israelul să înceteze ocupaţia", a afirmat Mahmud Abbas.
În februarie 2017, Donald Trump s-a întâlnit la Casa Albă cu Benjamin Netanyahu. Cu acea ocazie, preşedintele american a evidenţiat relaţia specială a Statelor Unite cu Israelul, promiţând acţiuni pentru soluţionarea conflictului israelo-palestinian şi îndemnându-l pe premierul israelian să limiteze activităţile de colonizare în Cisiordania. "Statele Unite şi Israelul au o relaţie de nedespărţit. Statele Unite vor încuraja pacea şi un acord de pace major. Însă părţile implicate trebuie să negocieze direct un astfel de acord", a adăugat Donald Trump, notând că Israelul se confruntă cu grave provocări de securitate şi reiterând că acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul este "unul dintre cele mai proaste". În acelaşi timp, Donald Trump l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu să limiteze activităţile de colonizare în Cisiordania. "Aş vrea să văd limitarea puţin a colonizării", a subliniat liderul de la Casa Albă. Întrebat dacă preferă soluţia coexistenţei a două state, israelian şi palestinian, sau dacă are în vedere alte opţiuni, Trump a răspuns atunci: "Sunt mulţumit cu cea care le place lor cel mai mult".
În aprilie 2017, Rusia a exprimat preocupare pentru stagnarea procesului de pace israelo-palestinian, reiterând susţinerea pentru soluţia coexistenţei a două state, anunţând recunoaşterea Ierusalimului de Vest capitală a Israelului şi propunând Ierusalimul de Est drept capitală a viitorului stat palestinian.
Citeşte şi: Kremlinul acuză Statele Unite că depun eforturi pentru a submina proiectele energetice ruseşti din Europa
Citeşte şi: Un candidat la prezidenţialele din Rusia îşi cere scuze pentru interferenţele din alegerile din Statele Unite
Citeşte şi: ”Avalanşă” de ouă în Satul Olimpic de la Peyongchang | Cum s-au trezit norvegienii cu 15.000 de ouă, după o greşeală de traducere
Citeşte şi: "Olimpiada Împăcării" | Sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, gest DIPLOMATIC faţă de preşedintele Coreei de Sud - surse
Citeşte şi: Ţara europeană care interzice COMPLET folosirea telefoanelor mobile în maşină. Ce riscă cei care încalcă această decizie
Citeşte şi: Mike Pence: Coreea de Sud susţine decizia Statelor Unit de a impune noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord
Citeşte şi: Autostradă prăbuşită în China | Cel puţin zece persoane au murit, iar o persoană este dată dispărută
Citeşte şi: Autostradă prăbuşită în China | Cel puţin zece persoane au murit, iar o persoană este dată dispărută
Citeşte şi: Premieră pentru CJUE | Judecătorii olandezi au trimis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene un caz privind situaţia cetăţenilor britanici după Brexit
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe