Echipa documentarului "Wild Carpathia" critică dur producţia britanică "The Romanians are Coming"

Echipa documentarului "Wild Carpathia" critică dur producţia TV "The Romanians Are Coming" ("Vin românii") realizată de jurnaliştii de la Channel 4 şi precizează că filmul este o ruşine pentru cinematografia onestă, simţindu-se "jenaţi" de ignoranţa şi prejudecăţile "colegilor britanici".

Urmărește
2617 afișări
Imaginea articolului Echipa documentarului "Wild Carpathia" critică dur producţia britanică "The Romanians are Coming"

Echipa documentarului "Wild Carpathia" critică dur producţia britanică "The Romanians are Coming" (imagine: Captura video)

Televiziunile britanice Channel 4 şi 4Seven au început să difuzeze, începând din 17 februarie, o serie de documentare despre imigranţii români veniţi în Marea Britanie. Potrivit postului TV Channel 4, documentarul analizează vieţilor românilor care se stabilesc în Marea Britanie, încercând să dezvăluie adevărul aflat dincolo de materialele de presă despre migraţie.

Primul episod a avut ca subiect situaţia unui imigrant român, Alex, care doarme într-o parcare din apropierea gării Victoria şi care îi ajută pe alţi români să vină la Londra. În acelaşi episod este prezentată viaţa unui român de etnie romă, Sandu, care încearcă să se stabilească în oraşul Liverpool, deşi nu prea ştie limba engleză. Episodul al doilea va explora situaţia socială din România şi cauzele care îi împing pe români să meargă în Marea Britanie.

"Sunt extrem de jenat de ignoranţa şi prejudecăţile colegilor mei britanici cu privire la opiniile lor despre România. Cu toate acestea, părerea mea nu este împărtăşită de companiile de producţie care realizează pseudo-documentare, false şi răutăcioase, precum «The Romanians are Coming», care este o ruşine pentru cinematografia onestă. Acum ar fi momentul perfect pentru a proiecta «Wild Carpathia», prima, a doua şi a treia parte, pe canalele de televiziune ale Marii Britanii, pentru a ajuta la corectarea acestei declaraţii monstruos de false şi fiţi siguri că am să îi abordez în această săptămână, începând cu BBC, să văd dacă putem da o replică acestei serii ruşinoase", se arată pe pagina de Facebook a documentarului "Wild Carpathia".

Astfel, mesajul de pe pagina de Facebook continuă cu afirmaţia: "După cum ştim prea bine, spre deosebire de reprezentarea de către presa britanică, românii sunt buni, foarte muncitori, cultivaţi şi am găsit foarte multă generozitate la ei, mai multă decât am găsit în Marea Britanie".

"Deşi unele zone sunt foarte sărace, românii sunt în marea lor majoritate persoane onorabile, decente şi cu legături familiale puternice, spre deosebire de comunităţile disfuncţionale de aici. (...) Comunitatea românească de aici (Marea Britanie, n.r.) îmbogăţeşte nu numai diversitatea noastră culturală, dar şi cuferele guvernamentale şi au o etică a muncii mult cinstită şi sârguincioasă decât mulţi britanici graşi, leneşi şi care duc o existenţă parazitară, care se plâng atunci când persoane de altă naţionalitate sunt dispuşi să facă meserii pe care ei le consideră sub demnitatea lor. Prin acest lucru nu spun că nu sunt mândru de ţara mea, dar trebuie să ne trezim şi să învăţăm să apreciem oportunităţile şi să admirăm în loc să-i judecăm pe alţii", se mai arată în mesajul citat.

Difuzarea documentarului "The Romanians Are Coming" a stârnit o serie de critici, atât din partea comunităţii românilor din Marea Britanie, cât şi din partea instituţiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada României la Londra, care consideră că primul episod al producţiei este "nereprezentativ pentru comunitatea românească".

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a scris, luni, omologului britanic, Philip Hammond, exprimându-şi regretul profund faţă de reluarea unor "clişee incorecte" prin modul "distorsionat şi părtinitor" în care a fost prezentată comunitatea românească din Marea Britanie în documentarul Channel 4.

De asemenea, MAE a transmis, duminică, faptul că primul episod din documentarul Channel 4 "nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din Marea Britanie, ilustrând doar un segment social redus ca număr". Însă, potrivit informaţiilor trimise de realizatori, următoarele episoade "vor prezenta şi alte cazuri de români, mai bine integraţi în societatea britanică", adaugă MAE. "Urmare demersului întreprins de ambasada României la Londra, producătorii emisiunii au modificat textul în trailer-ul de promovare a filmului, introducând o prezentare mai amplă a contextului acestui documentar în care se subliniază dimensiunea umană a filmului", mai spunea MAE.

Totodată, numeroşi români au participat, duminică după-amiază, la Londra, la un protest "în tăcere" faţă de documentarul despre imigraţii români difuzat de postul Channel 4, premierul Victor Ponta exprimându-şi solidaritatea cu manifestanţii, într-un mesaj difuzat pe Twitter. "Exprim solidaritate cu românii care vor protesta în tăcere faţă de abordarea tendenţioasă a Channel 4 faţă de cetăţenii noştri", a transmis Ponta, duminică după-amiază, în mesajul care îi este adresat şi premierului Marii Britanii, David Cameron.

De cealaltă parte, "Wild Carpathia" este o serie de documentare fenomen despre România, văzută ca ultim bastion european al conservării peisajelor naturale şi sălbatice. Jurnalistul britanic Charlie Ottley a străbătut ţara de la Carpaţi şi până la Dunăre, a stat de vorbă cu personaje pitoreşti - artizani, păstori, săteni -, persoane publice şi artişti, dar şi personalităţi precum prinţul Charles de Wales şi principesa Margareta, pentru a descoperi ceea ce face din România un spaţiu unic.

Seria "Wild Carpathia" este conceptul lui Paul Lister, fondator al European Nature Trust, o organizaţie care are ca scop protejarea marilor areale sălbatice şi a regiunilor naturale degradate de pe continentul european. Miniseria a fost difuzată pe Travel Channel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici