- Home
- Externe
- BERLIN, (13.12.2013, 18:18)
- Valentin Vidu - Mediafax
Experţi resping temerile germanilor cu privire la migrarea românilor şi bulgarilor
Românii şi bulgarii vor circula liber în UE de la 1 ianuarie, iar unii se vor îndrepta spre Germania, un lucru ce prezintă atât oportunităţi cât şi riscuri, pentru ambele părţi, însă temerile germanilor pe această temă sunt respinse de către experţi.
Urmărește
692 afișări
Experţi resping temerile germanilor cu privire la migrarea românilor şi bulgarilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Folosind o retorică dură pentru a avertiza cu privire la un aflux de imigranţi, inclusiv etnici sinti şi romi din România şi Bulgaria, care ar slăbi sistemul social al Germaniei şi i-ar invada piaţa muncii, opiniile scepticilor sunt găzduite în tabloide, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.
Dorothee Frings critică această abordare ca "lipsită de obiectivitate". Ea "strică climatul social", este de părere profesorul de dreptul muncii la Universitatea Niederrhein, adăugând că este extrem de important ca politicienii şi media să se abţină să abordeze problema din perspectiva "migraţia sărăciei" şi "vin ţiganii". Este vorba doar despre migrarea forţei de muncă, subliniază ea, insistând asupra facptului că "acest lucru corespunde proiectului european de piaţă deschisă".
Andreas Pott, directorul Institutului pentru Cercetarea Migrării şi Studii Interculturale de la Univesitatea Osnabrück (IMIS), este de acord că premisele abordării respective sunt nefondate. "Se mizează mult pe inducerea unei panici", subliniază el. Pott evocă mişcări migratorii măsurabile după aderarea Greciei, Portugaliei, Spaniei şi Poloniei la UE, însă insistă asupra faptului "afluxul scade după câţiva ani".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Germania a întâmpinat dificultăţi în a accepta migrarea ca un fapt, relevă el, adăugând că dezbaterea asupra imigraţiei este puternic influenţată mai degrabă de temeri decât de convingerea că migrarea poate ajuta la construirea unei societăţi. România şi Bulgaria au aderat la UE de la 1 ianuarie 2007, iar anularea în ianuarie a restricţiilor care le-au fost impuse de atunci, le va oferi cetăţenilor celor două ţări drepturi sociale şi de a munci depline, notează Potts. Mobilitatea muncii în UE nu este cu fenomen cu sens unic, avertizează el.
Germania are de câştigat de pe urma migraţiei, în contextul schimbărilor demografice, îmbătrânirii şi diminuării societăţii, "migrarea fiind necesară", este de părere expertul.
Pe fundalul îngrijorărilor că bulgarii şi românii ar putea cere ajutoare sociale în masă, experţii subliniază că ei nu se aşteaptă la acest lucru. În realitate, statistici UE actuale arată că, în 2012, abea 9% dintre românii şi bulgarii care trăiau în Germania au cerut ajutoare sociale, un nivel cu mult inferior mediei (15,9%) în cazul întregii populaţii migratorii şi doar puţin peste nivelul de 7,4 al germanilor care primesc ajutoare sociale.
Frings l-a citat pe preşedintele german Joachim Gauck atunci când a fost invitată să comenteze afirmaţii potrivit cărora "minorităţile sinti şi romă, care ocolesc munca şi au mulţi copii", sunt cele care se îndreaptă spre Germania. Gauck a declarat că stigmatizarea unui grup de persoane şi negarea capacităţii acestuia de a se integra este o "continuare a unei tradiţii profane, de secole, de discreditare, ostracizare şi persecuţie".
Dorinţa de a trăi o viaţă mai bună într-o ţară străină nu este deloc inacceptabilă, apreciază Pott. Din contră, "arată potenţialul inovaţiei", un lucru adevărat pentru emigranţii germani în Satele Unite şi în egală măsură pentru migranţii în UE din prezent, adaugă el. Expertul este de acord, însă, cu faptul că libertatea circulaţiei este mai dificil de implementat decât mobilitatea bunurilor, liberul acces la servicii ori libertatea de a crea o afacere, toate realităţi în numeroase părţi ale UE.
Pott denunţă o tendinţă pe care afirmă că a observat-o în ultimii zece ani în Germania, şi anume perceperea imigranţilor prin prisma beneficiului pe care-l aduc societăţii germane. Una este ca o ţară să îşi formuleze interesele şi cu totul alta ca oamenii să fie clasaţi pe criterii de utilitate, să fie stigmatizaţi sau acuzaţi că trăiesc pe spinarea altora, avertizează expertul în migrare. Acesta este un punct de vedere "inuman", denunţă el, subliniind că această opinie nu doar că desconsideră cererea de imigranţi la toate nivelurile societăţii, ci ignoră faptul că migranţii evoluează.
Expertul în domeniul migrării îndeamnă, astfel, la demolarea urgentă a barierelor care afectează procesul integrării în Germania. Este necesar ca oamenii să privească situaţia dintr-o nouă perspectivă ş să-şi dea seama că trăiesc într-o "societate caracterizată prin şi de către migraţie, este o problemă socială care priveşte pe toată lumea".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe