„Fie vă predaţi, fie veţi muri”, a spus Abadi într-un discurs televizat, adresându-se militanţilor SI. Oraşul Tal Afar este înconjurat de trupe guvernamentale irakiene şi voluntari şiiţi la sud, şi de miliţii kurde Peshmerga la nord.
Coaliţia condusă de către SUA a efectuat zeci de atacuri aeriene asupra oraşului Tal Afar în ultimele zile, vizând depozite de armament şi centre de comandă.
„Informaţiile adunate arată clar că militanţii rămaşi sunt în principal cetăţeni străini şi arabi cu familiile lor, ceea ce înseamnă că se vor lupta până la ultima suflare”, a declarat colonelul Kareem al-Lami, din armata irakiană.
O veche cetate a insurgenţilor sunniţi, oraşul Tal Afar, aflat la 80 de kilometri vest de Mosul, a fost separat de restul teritoriului ocupat de Stat Islamic în luna iunie. Aproximativ 2.000 de militanţi rămân în oraş, potrivit comandanţilor militari din SUA şi Irak.
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) estimează că între 10.000 şi 40.000 de persoane se află în oraşul Tal Afar şi în satele din împrejurimi. Nu este aşteptat un exod masiv al civililor, deoarece majoritatea acestora au fugit deja de confruntările violente.
Autoproclamatul califat al Stat Islamic a fost destructurat în mod efectiv luna trecută, când forţele irakiene sprijinite de SUA au finalizat preluarea oraşului irakian Mosul, după o campanie de nouă luni. Dar părţi din Irak şi Siria au rămas sub controlul reţelei teroriste, inclusiv oraşul Tal Afar.