FSB a declasificat documente care arată că Germania nazistă plănuia să atace Uniunea Sovietică cu arme nucleare

  • Germania nazistă plănuia să lanseze un atac nuclear împotriva Uniunii Sovietice în vara anului 1945, a declarat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).
  • Potrivit transcrierilor declasificate ale interogatoriului lui Werner Wächter, publicate pe 7 august de FSB, Berlinul spera să lanseze o bombă atomică asupra Uniunii Sovietice.
  • Trupele sovietice au capturat Berlinul înainte ca aceste planuri să se poată concretiza.
Urmărește
1677 afișări
Imaginea articolului FSB a declasificat documente care arată că Germania nazistă plănuia să atace Uniunea Sovietică cu arme nucleare

Căderea Berlinului în mai 1945

Werner Wächter, funcţionar de rang înalt în Ministerul Propagandei al celui de-al Treilea Reich şi apropiat al lui Joseph Goebbels, a fost interogat de ofiţerii de informaţii după căderea Germaniei naziste. Unul dintre aceşti interogatori a fost Ivan Serov, care un deceniu mai târziu a devenit preşedinte al KGB.

Transcrierile afirmă că Wächter, care avea legături cu Ministerul german al Armamentului, a susţinut că a aflat despre planurile privind bomba atomică în timpul unei conversaţii private din 1943 cu un bărbat identificat ca inginerul Dominik.

"Dominik mi-a vorbit despre bomba atomică în 1943, în timpul uneia dintre conversaţiile noastre private. El mi-a spus că oamenii de ştiinţă germani au reuşit să realizeze fisiunea nucleară, iar inginerii specialişti lucrau la metodele şi aplicaţiile practice ale energiei atomice ca mijloc de război", a declarat Wächter, potrivit transcrierilor.

În 1944, erau în curs de desfăşurare pregătirile pentru utilizarea bombelor atomice. Potrivit transcrierilor, colonelul Herrmann Hajo de la Şcoala Forţelor Aeriene Speciale a anunţat că aveau avioane operaţionale concepute pentru a transporta arme nucleare.

"Noile avioane erau destinate să lovească cu bombe atomice centre industriale ale Uniunii Sovietice situate în Urali şi Asia Centrală", a declarat Wächter, potrivit FSB. Wächter a mai declarat că acest avion era capabil să bombardeze centre industriale din America de Nord.

"Comparându-le cu alte date, cred că acestea indicau o pregătire intensă pentru utilizarea armelor secrete planificate pentru iunie 1945", a declarat Wächter.

Armata germană voia ca atacul nuclear preconizat asupra Uniunii Sovietice să aibă loc în luna iunie, fiindcă Adolf Hitler considera iunie ca fiind luna sa norocoasă, a explicat oficialul nazist.

Werner Wachter a dispărut din Germania după război şi a fost declarat oficial mort la sfârşitul anului 1950. Potrivit Moscovei, Wächter a fost condamnat la moarte prin împuşcare în calitate de oficial nazist de rang înalt şi a fost probabil executat în august 1946.

Cele mai recente documente declasificate de FSB au fost publicate la 79 de ani de la bombardamentele atomice asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici