FT: Xi Jinping avansează relaţiile de cooperare în domeniul apărării în Asia Centrală

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a prezentat vineri un plan ambiţios de cooperare în materie de apărare şi securitate cu naţiuni din Asia Centrală, avansând într-o regiune aflată sub influenţa Rusiei, în contextul în care Moscova este distrasă de războiul din Ucraina, potrivit Financial Times.

Urmărește
925 afișări
Imaginea articolului FT: Xi Jinping avansează relaţiile de cooperare în domeniul apărării în Asia Centrală

Sursa foto: Profimedia

Găzduind primul său summit cu participare directă al Grupului naţiunilor central-asiatice (C5), preşedintele Xi Jinping a pledat şi pentru intensificarea legăturilor de transport şi energie în regiune. Din Grupul C5 fac parte Kazahstan, Tadjikistan, Kîrgîzstan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

"Xi Jinping a evidenţiat disponibilitatea Chinei de a ajuta statele din Asia Centrală să îmbunăţăţească sistemele de aplicare a legii şi capacităţile de securitate şi apărare, în efortul garantării păcii regionale", arată un comunicat al Beijingului citat de agenţia oficială Xinhua.

Pentru Beijing, Asia Centrală este esenţială în sensul protejării regiunii sensibile Xinjiang, situată în vestul Chinei, pe fondul acuzaţiilor de reprimare a populaţiei uigure musulmane. Regiunea este o importantă sursă pentru importuri energetice terestre şi o poartă pentru comerţul cu Europa.

Rusia este puterea dominantă în Asia Centrală, dar atacul rus asupra Ucrainei a generat preocupări în regiune. Moscova a fost, în mod tradiţional, mediator de pace în această zonă, dar abilitatea sa de menţinere a stabilităţii este expusă dubiilor întrucât nu a putut evita confruntările militare între Tadjikistan şi Kîrgîzstan anul trecut.

Xi Jinping a anunţat în cursul summitului din oraşul chinez Xian că Beijingul va furniza ţărilor central-asiatice "sprijin financiar" şi "asistenţă gratuită" în valoare de 26 de miliarde de yuani (3,7 miliarde de dolari). China va intensifica volumul transporturilor de mărfuri, inclusiv printr-un coridor trans-caspic, prin dezvoltarea porturilor şi a liniilor feroviare şi prin stimularea construcţiilor de spaţii de stocare în Asia Centrală.

China consideră Asia Centrală o alternativă esenţială terestră la comerţul maritim spre Europa, dar, de la începerea războiului din Ucraina, partea nordică a acestei rute a fost perturbată. În acest context, eforturile se concentrează pe construirea de coridoare alternative, care să nu tranziteze Rusia. Xi Jinping a anunţat că Beijingul va accelera şi construcţia de conducte de petrol.

Preşedintele Chinei nu a oferit detalii despre cooperarea în materie de apărare cu aceste ţări, dar analiştii cred că Beijingul vrea să construiască un acord formal de securitate. Ar putea consta în avansarea eforturilor antiteroriste, în contextul în care China este îngrijorată de pătrunderea militanţilor separatişti în regiunea Xinjiang, dar pot fi şi acţiuni de impunere a modelului chinez de securitate internă.

Temur Umarov, expert la Centrul Carnegie privind Rusia şi Eurasia, crede că Beijingul va relua exerciţiile comune ale forţelor de poliţie din Centrul Asiei, care au fost suspendate pe durata pandemiei. Tadjikistanul ar putea prezenta un interes special pentru China, dat fiind că se învecinează cu Afganistanul. "Armata Tadjikistanului nu este cea mai puternică din Asia Centrală. Dar, din punctul de vedere al Chinei, ar putea fi o extensie a structurilor chineze de securitate naţională", a subliniat Temur Umarov.

Alţi analişti cred că Beijingul ar putea instala în Asia Centrală reţele de telecomunicaţii de tip 5G, dotate cu sisteme de monitorizare şi control social, inclusiv cu softuri avansate de recunoaştere facială.

Moscova şi Beijingul se tem de impactul asupra securităţii regionale pe care l-ar putea avea aşa-numitele "revoluţii colorate", mişcări pro-democraţie considerate ca fiind impulsionate de guvernele occidentale. Rusia şi China "ajută autorităţile locale din Asia Centrală să nu fie înlăturate de la putere prin astfel de revoluţii colorate", afirmă Chienyu Shih, expert la Insrtitutul pentru Apărare Naţională şi Studii de Securitate din Taiwan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici