Georgia ar putea primi din partea Occidentului un ajutor de peste două miliarde de euro

Neputincios în faţa influenţei exercitate de Rusia asupra regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, Occidentul urmează să îşi materializeze, miercuri, sprijinul în favoarea Georgiei printr-un ajutor de două miliarde de euro necesar reconstrucţiei ţării şi relansării economiei.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Georgia ar putea primi din partea Occidentului un ajutor de peste două miliarde de euro

Georgia ar putea primi din partea Occidentului un ajutor de peste două miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un alt miliard de dolari ar putea fi furnizat sub formă de împrumuturi de către Banca Mondială, BEI şi BERD, fonduri cărora li se vor adăuga credite de 750 de milioane de dolari (535 de milioane de euro) promise de FMI.

Organizatorii speră, de asemenea, că vor putea acoperi toate nevoile statului georgian, evaluate la 2,38 miliarde de euro pentru următorii trei ani de către UE şi Banca Mondială.

Aceste fonduri vizează nevoile "imediate", cărora le vor fi alocate 670 de milioane de euro până în martie 2009, şi "investiţii cheie" în, special, în sectorul infrastructurii rutiere şi energetice, până în martie 2010 (900 de milioane de euro).

Peste 1,1 miliarde de euro vor fi livrate "nevoilor suplimentare" până la începutul anului 2011.

Fondurile, destinate obiectivelor "exclusv civile", ar trebui să permită economiei georgiene, foarte dependentă de investiţiile străine, să revină până la sfârşitul anului 2009 sau începutul anului 2010 la nivelul creşterii înregistrate înainte de conflict, de circa 10,5 la sută anual.

Ajutorul extern vizează, de asemenea, integrarea celor circa 65.000 de persoane refugiate în urma conflictului recent, într-o ţară care nu a reuşit nici până în prezent să rezolve problema celor 220.000 de refugiaţi după seria de războaie care au afectat regiunea caucaziană după destrămarea URSS.

Din cei 65.000 de refugiaţi, 30.000 de persoane provin din regiunile separatiste şi nu mai au nicio şansă să revină la locuinţele lor.

Un oficial european a precizat că şi populaţia abhază şi osetă ar putea beneficia de o parte a ajutorului internaţional.

Va fi nevoie ca "autorităţile de facto (ale acestor teritorii) să permită accesul şi nu doar să răspundă pur şi simplu: «Federaţia Rusă se ocupă de totul, nu vă îngrijoraţi»", a explicat oficialul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici