Grecia şi Cipru încearcă să detensioneze relaţiile cu Turcia. Erdogan a cerut demilitarizarea insulelor greceşti din Marea Egee

  • Liderii Greciei şi Ciprului au încercat vineri să reducă tensiunile cu Turcia vecină, pe fondul retoricii tot mai belicoase a preşedintelui turc, insistând că cel mai bun mod de a contracara astfel de discuţii este prin "calm şi determinare".
  • Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a calificat această abordare drept cea mai potrivită pentru a detensiona tensiunile, menţinând în acelaşi timp deschise canalele de comunicare cu Turcia.
Urmărește
645 afișări
Imaginea articolului Grecia şi Cipru încearcă să detensioneze relaţiile cu Turcia. Erdogan a cerut demilitarizarea insulelor greceşti din Marea Egee

"Apărarea Greciei şi a Ciprului împotriva oricăror tendinţe revizioniste este reprezentată de dreptul internaţional, de alianţele noastre puternice şi de apartenenţa noastră la familia europeană şi, cu determinare şi calm, vom contracara întotdeauna orice retorică ce depăşeşte limitele diplomatice adecvate", a declarat Mitsotakis în timpul unei întâlniri cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, scrie AP.

"Presupun că această abordare este în cele din urmă cea corectă şi că ne vom întoarce în curând la ape mai calme, menţinând întotdeauna deschise canalele de comunicare care, în opinia mea, nu ar trebui să se închidă niciodată, chiar şi în cele mai dificile circumstanţe".

Turcia şi Grecia au o lungă istorie de dispute, inclusiv explorarea gazelor din estul Mediteranei şi revendicări în Marea Egee.

Cele două ţări au fost, de asemenea, în dezacord în ceea ce priveşte Ciprul divizat etnic. Turcia revendică o mare parte din zona economică offshore a naţiunii insulare, unde au fost descoperite depozite de gaze naturale.

Cipru a fost divizat în 1974, când Turcia a invadat insula în urma unei lovituri de stat care viza unirea cu Grecia. Doar Turcia recunoaşte o declaraţie de independenţă a ciprioţilor turci în treimea nordică a insulei.

Tensiunile greco-turce au crescut săptămâna trecută, când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Grecia să îşi demilitarizeze insulele din Marea Egee, spunând că "nu glumeşte". El a vorbit în timpul unor exerciţii militare turceşti în apropierea insulelor, inclusiv un scenariu de debarcare amfibie.

Guvernul de la Ankara spune că Atena a construit o prezenţă militară pe insulele din Marea Egee, încălcând tratatele din secolul XX care au cedat insulele Greciei după o lungă perioadă de ocupaţie de către turci.

Grecia a răspuns că insulele au nevoie de apărare, având în vedere ameninţările de război din partea Turciei, care are a doua cea mai mare armată din NATO şi menţine o flotă mare de debarcare pe coasta Mării Egee.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici