Guineea-Bissau se declară dispusă să-l primească pe Muammar Kadhafi

Premierul din Guineea-Bissau Carlos Gomes Junior a declarat că îl va primi pe fostul lider libian Muammar Kadhafi "cu braţele deschise" în ţara sa dacă acesta din urmă doreşte acest lucru, a anunţat sâmbătă un post de radio din Bissau.

Urmărește
286 afișări
Imaginea articolului Guineea-Bissau se declară dispusă să-l primească pe Muammar Kadhafi

Premierul din Guineea-Bissau Carlos Gomes Junior (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă Kadhafi vrea să vină în Guineea-Bissau, noi îl vom primi cu braţele deschise şi îi vom garanta securitatea", a declarat Gomes Junior, citat de RDP.

Premierul a făcut această declaraţie în Capul Verde, unde asista vineri la învestirea noului preşedinte Jorge Carlos Fonseca.

Guineea-Bissau nu a ratificat Convenţia care instituie Curtea Penală Internaţională (CPI).

Fostul lider libian Muammar Kadhafi, vizat de un mandat de arestare internaţional emis de CPI, face obiectul unui mandat de căutare internaţional după difuzarea, vineri, a unei note "cod roşu" de Interpol.

Guineea-Bissau, cunoscută pentru instabilitatea sa politică şi militară, a întreţinut relaţii strânse cu regimul lui Kadhafi, care a investit masiv în hoteluri, agricultură şi nuci de caju, principalele produse de export ale ţării.

Kadahfi, a cărui soartă rămâne necunoscută, a furnizat şi uniforme armatei din Guineea-Bissau şi a contribuit la renovarea mai multor cazarme militare.

Înainte de ofensiva lansată de rebelii libieni asupra Tripoli, la jumătatea lui august, Gomes Junior a declarat în cursul unei conferinţe de presă: "Kadhafi şi Libia sunt prietenii Guineei-Bissau. Dacă liderul libian vrea să vină în Guineea-Bissau, noi îl primim cu braţele deschise".

În plus, el a calificat atacurile aeriene ale NATO drept "încălcări flagrante ale drepturilor unei ţări suverane" şi a acuzat occidentalii că "vor petrolul libian".

Drapelul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), care a fost înălţat în faţa ambasadei Libiei din Bissau în urmă cu o săptămână, a fost retras vineri, a constatat un jurnalist al AFP.

Guineea-Bissau se alătură astfel celor câtorva ţări în care s-ar putea refugia Kadhafi, alături de Niger, Burkina Faso şi, poate, Venezuela, unde el ar fi cerut azil după ce a fost înlăturat de la putere luna trecută.

Fostul lider libian a dezminţit joi că a fugit în Niger, unde au ajuns generali ai săi, plasaţi imediat sub supraveghere. Nigerul a dat asigurări că respectă angajamentele privind dreptul internaţional în privinţa apropiaţilor lui Kadhafi căutaţi şi prezenţi pe teritoriul său.

Burkina Faso a dezminţit vineri că a primit generali ai fostului lider libian pe teritoriul său şi a exclus "total", marţi, posibilitatea de a-i acorda azil lui Kadhafi, pentru a nu-şi "crea probleme".

Uniunea Africană nu a recunoscut CNT în calitate de nou guvern legitim, iar unii dintre membrii săi, care au fost aliaţi ai regimului Kadhafi şi au beneficiat de generozitatea sa, au criticat intervenţia NATO în Libia. UA cere formarea unui guvern interimar care să "includă toate părţile".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici