Guvernul german vrea să interzică exploatarea gazelor de şist cel puţin până în 2021

Guvernul german vrea să interzică exploatarea gazelor de ştist cel puţin până în 2021, din cauza opoziţiei puternice a populaţiei faţă de metoda fracturării hidraulice.

Urmărește
1534 afișări
Imaginea articolului Guvernul german vrea să interzică exploatarea gazelor de şist cel puţin până în 2021

Guvernul german vrea să interzică exploatarea gazelor de şist cel puţin până în 2021 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nu va exista în Germania exploatarea gazelor de ştist prin metoda fracturării hidraulice, în scop comercial, în viitorul apropiat", a declarat vineri ministrul Mediului, Barbara Hendricks.

Aceasta, împreună cu ministrul Economiei şi Energiei, Sigmar Gabriel, ambii de orientare social-democrată, au definit principalele prevederi legislative legate de problema zăcămintelor de şist.

În Germania există o opoziţie foarte puternică faţă de fracturarea hidraulică, metodă care constă în crearea de fisuri subterane în care sunt pompate apă şi substanţe chimice sub presiune, pentru extragerea şi captarea gazelor.

Temerile sunt legate de poluarea care ar putea fi provocată de substanţele chimice utilizate, în special pânzei freatice.

Reprezentanţii industriei susţin pe de altă parte că gazele de şist ar permite reducerea costului energiei din Germania, unul dintre cele mai ridicate din Europa, precum şi a dependenţei de importuri, mai ales în contextul crizei din Ucraina.

Cei doi miniştri iau în serios îngrijorarea populaţiei, a spus Hendricks, potrivit căreia protejarea sănătăţii şi a apei potabile este o prioritate absolută.

În 2021 va fi realizat un raport privind stadiul cunoştinţelor şi tehnologiei existente, iar Parlamentul va analiza din nou legea. Până atunci, testarea zăcămintelor de şist va fi autorizată doar în anumite condiţii.

Asociaţia pentru protecţia mediului Bund a calificat proiectul drept un pas mic în direcţia bună, dar vrea şi interzicea explicită a testelor.

Fracturarea hidraulică pentru extragerea de gaze din zăcămintele convenţionale, care are loc de 60 de ani în Germania, va rămâne posibilă în principiu, dar va fi însoţită de reguli suplimentare, de exemplu legate de caracteristicile produselor utilizate.

De fapt, toate proiectele de fracturare convenţionale se află într-un punct mort, nicio autorizaţie nefiind acordată în ultimii ani.

"Dacă aceste planuri se vor concretiza, nu va mai exista producţie de gaze naturale în Germania, care va fi dependentă în totalitate de importuri", a declarat vineri preşedintele federaţiei producătorilor de petrol şi gaze WEG, Josef Schmid.

Germania nu deţine zăcăminte importante de gaze, cu excepţia câtorva din nordul ţării.

"În schimb, avem gaze de şist suficiente pentru asigurarea necesarului energetic al Germaniei pentru o perioadă de 10 ani, poate chiar mai mult", a spus joi directorul general al grupului BASF, din industria chimică, Kurt Bock, un susţinător puternic al gazelor de şist.

Propunerile prezentate vineri de cei doi miniştri social-democraţi necesită acordul conservatorilor din coaliţia condusă de cancelarul Angela Merkel.

Proiectul nu se va concretiza într-o nouă lege, ci într-un amendament la legea minelor şi cea a apelor.

Hendricks consideră că modificările pot fi adoptate înainte de sfârşitul acestui an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici