- Home
- Externe
- WASHINGTON, (03.03.2015, 13:37)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hillary Clinton, criticată pentru că a folosit exclusiv e-mailul personal pe când era secretar de Stat
Fostul secretar de Stat Hillary Rodham Clinton a folosit în interes de serviciu numai un cont personal de e-mail pe când a ocupat postul, potrivit unor oficiali de la Departamentul de Stat, ea încălcând prevederile federale cu privire la corespondenţă, relatează The New York Times (NYT) online.
Urmărește
181 afișări
Clinton, criticată pentru că a folosit exclusiv e-mailul personal pe când era secretar de Stat (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
Potrivit ziarului, Clinton nu a avut o adresă de e-mail guvernamentală în timpul celor patru ani de mandat, iar asistenţii ei nu au salvat e-mailurile pe serverele Departamentului de Stat la vremea respectivă, aşa cum prevede legea federală. Ei au revăzut abia recent zeci de mii de pagini de corespondenţă şi au decis să predea Departamentului în total 55.000 de pagini de e-mailuri, în urmă cu două luni.
Explicaţiile pe care reprezentanţii lui Clinton le-au oferit au fost considerate "alarmante" de către foşti oficiali de la Arhivele Naţionale americane, care au denunţat o încălcare gravă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Ministrul Educaţiei: ne confruntăm cu un demers bizar, izolaţionist, cu elemente de pseudoreligie
-
MAI susţine că „România este una dintre cele mai sigure ţări din lume”
-
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online
Un purtător de cuvânt al lui Clinton, Nick Merrill, a apărat modul în care aceasta a folosit e-mailul, subliniind că fostul oficial s-a conformat "literei şi spiritului reglementărilor".
Potrivit legii federale, scrisorile şi e-mailurile trimise şi primite de către oficiali federali sunt considerate documente guvernamentale şi este necesar să fie păstrate astfel încât comisiile Congresului, istoricii şi presa să le poată găsi. Sunt exceptate de la aceste prevederi anumite materiale clasificate şi sensibile.
Clinton nu este primul oficial guvernamental - şi nici primul secretar de Stat - care a folosit contul personal de e-mail în interes de serviciu. Însă utilizarea exclusivă a e-mailului privat, pentru întreaga activitate, pare neobişnuită,apreciază un expert.
Aplicarea unor sancţiuni din cauza nerespectării prevederilor cu privire la stocarea documentelor oficiale este rară, deoarece Arhivele Naţionale americane au competenţe reduse în acest sens.
Dezvăluirea cu privire la folosirea contului privat de e-mail readuce în atenţie reproşuri formulate la adresa preşedintelui Bill Clinton pentru o lipsă de transparenţă şi un apetit către secretomanie, notează NYT.
Republicanul Jeb Bush, candidat la preşedinţie, la fel ca democrata Hillary Clinton, a fost nevoit să restituie, în decembrie, e-mailuri din cei opt ani cât a fost guvernatorul Floridei.
NYT mai precizează că nu este clar dacă acest cont personal al lui Hillary Clinton era încriptat sau era prevăzut cu măsuri de securitate, dat fiind caracterul sensibil al activităţii sale la conducerea diplomaţiei americane.
Succesorul ei, John Kerry, a folosit e-mailul de serviciu de când a preluat funcţia, iar corespondeţa sa este păstrată de către Departament, potrivit anturajului acestuia.
Înainte ca reglementările din prezent să intre în vigoare, fostul secretar de Stat State Colin L. Powell, care a deţinut postul în perioada 2001-2005, a folosit e-mailul personal pentru a comunica atât cu oficiali şi ambasadori americani, cât şi cu lideri străini.
În octombrie, Departamentul de Stat le-a solicitat foştilor secretari de Stat, începând cu Madeleine K. Albright, să-i transmită orice documente din timpul mandatului, într-un efort de îmbunătăţire a păstrării acestor informaţii.
Faptul că Hillary Clinton folosea e-mailul personal a fost descoperit de o comisie a Camerei Reprezentanţilor care i-a cerut corespondenţa cu asistenţii săi referitoare la atacul de la Consulatul american din Benghazi, în Libia. Departamentul de Stat a trimis comisiei aproximativ 300 de e-mailuri, însumând aproximativ 900 de pagini - după ce a revizuit e-mailurile lui Clinton.
Nici fostul secretar de Stat şi nici comisia nu au dorit să comenteze cu privire la conţinutul acestor documente sau să spună dacă vor fi făcute publice.
Departamentul de Stat "a fost proactiv şi angajat constant în a răspunde numeroaselor solicitări ale comisiei, furnizându-i peste 40.000 de pagini de documente, programând transcrierea a peste 20 de interviuri şi participând la o serie de sesuni de informare şi la fiecare dintre audierile comisiei", a declarat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:32
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 16:08
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online