Iranienii votează în turul doi al alegerilor prezidenţiale, pe fondul unei apatii generalizate

Iranienii votează vineri pentru un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care va testa popularitatea conducătorilor clerici, pe fondul apatiei alegătorilor într-o perioadă de tensiuni regionale şi un impas cu Occidentul cu privire la programul nuclear al Teheranului, scrie Reuters.

208 afișări
Imaginea articolului Iranienii votează în turul doi al alegerilor prezidenţiale, pe fondul unei apatii generalizate

O femeie votează în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Iran. Sursa foto: Mediafax Foto

Televiziunea de stat a declarat că secţiile de votare şi-au deschis porţile pentru alegători la ora locală 8 a.m. (04:30 GMT). Scrutinul se va încheia la ora 18.00 (14:30 GMT), dar este de obicei prelungit până la miezul nopţii.

Rezultatul final va fi anunţat sâmbătă, deşi cifrele iniţiale ar putea apărea mai devreme.

Runda a doua urmează scrutinului din 28 iunie, cu o prezenţă la vot scăzută din punct de vedere istoric, când peste 60% dintre alegătorii iranieni s-au abţinut de la alegerile anticipate pentru alegerea unui succesor al lui Ebrahim Raisi, după moartea acestuia într-un accident de elicopter.

Participarea scăzută este considerată de critici drept un vot de neîncredere în Republica Islamică.

Votul este o cursă strânsă între deputatul Masoud Pezeshkian, singurul moderat din grupul iniţial de patru candidaţi, şi fostul negociator nuclear Saeed Jalili, un susţinător convins al aprofundării legăturilor cu Rusia şi China.

Deşi se aşteaptă ca alegerile să aibă un impact redus asupra politicilor Republicii Islamice, preşedintele va fi implicat îndeaproape în selectarea succesorului ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, în vârstă de 85 de ani, care ia toate deciziile cu privire la chestiunile de vârf ale statului.

„Am auzit că zelul şi interesul oamenilor sunt mai mari decât în primul tur. Fie ca Dumnezeu să facă să fie aşa, deoarece va fi o veste îmbucurătoare”, a declarat Khamenei la televiziunea de stat după ce şi-a exprimat votul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici