Israelul promite represalii împotriva Hezbollah după atacul din Golan

  • Israelul acuză Hezbollah de atacul cu rachete care a ucis 12 copii şi adolescenţi pe un teren de fotbal din Majdal Shams, situat în Golan, ocupat de Israel.
  • Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a convocat o şedinţă de urgenţă a cabinetului de securitate şi ministrul Apărării, Yoav Gallant, şi a promis o ripostă dură împotriva Hezbollah.
  • SUA şi ONU au condamnat atacul şi au cerut reţinere pentru a preveni escaladarea conflictului, subliniind necesitatea de a evita un război regional mai amplu.
Urmărește
1619 afișări
Imaginea articolului Israelul promite represalii împotriva Hezbollah după atacul din Golan

Sursa foto: AP

Pe 27 iulie, Israelul a promis să riposteze dur împotriva Hezbollah, acuzând gruparea susţinută de Iran de un atac cu rachete care a ucis 12 copii şi adolescenţi pe un teren de fotbal din Majdal Shams, situat în Golan, ocupat de Israel, conform Reuters. Acest incident este cel mai mortal atac în Israel sau în teritoriile anexate de la începutul conflictului cu Hamas pe 7 octombrie.

Hezbollah a negat orice implicare în atacul asupra Majdal Shams, deşi anterior revendicase responsabilitatea pentru lansarea de rachete asupra unor situri militare israeliene. Ministerul de Externe al Israelului, totuşi, a insistat că Hezbollah este responsabil, indicând dovezi criminalistice care arată că racheta era un model iranian Falaq-1, pe care Hezbollah este cunoscut că îl deţine.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care şi-a scurtat vizita în Statele Unite, este aşteptat să convoace o şedinţă a cabinetului de securitate pentru a discuta răspunsul Israelului. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a vizitat Majdal Shams şi a promis o ripostă puternică. Armata israeliană a raportat că racheta a fost lansată din nordul satului Chebaa, în sudul Libanului, ceea ce a dus la o serie de atacuri aeriene israeliene asupra ţintelor Hezbollah din Liban, inclusiv Valea Bekaa.

Statele Unite au condamnat atacul şi şi-au reiterat sprijinul ferm pentru securitatea Israelului, cerând încetarea violenţelor de-a lungul Liniei Albastre, frontiera dintre Liban şi Israel. Naţiunile Unite au cerut maximă reţinere pentru a evita escaladarea, avertizând că intensificarea loviturilor ar putea duce la un conflict regional mai amplu.

Conflictul a forţat deja zeci de mii de persoane din Liban şi Israel să-şi părăsească locuinţele. Atacurile israeliene au ucis aproximativ 350 de luptători Hezbollah şi peste 100 de civili în Liban. Atacul recent a crescut numărul civililor ucişi în Israel la 23, alături de cel puţin 17 soldaţi.

Iranul, între timp, a avertizat Israelul împotriva oricărei acţiuni militare suplimentare în Liban, subliniind sprijinul său pentru Hezbollah. Situaţia rămâne extrem de volatilă, cu eforturi internaţionale concentrate pe prevenirea unui război mai amplu.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici