- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kaja Kallas: Trimiterea de instructori militari aliaţi în Ucraina pentru antrenarea armatei ucrainene nu activează Articolul 5, în cazul unui atac asupra acestora / Oficialul susţine că unele state au deja instructori în teritoriul ucrainean
- Încă de săptămâna trecută au apărut informaţii cu privire la posibila trimitere de către Estonia au unor trupe în Ucraina pentru a antrena militarii ucraineni.
- Acum, prim-ministrul ţării a declarat, pentru Financial Times, că trimiterea unor trupe NATO în Ucraina pentru a antrena armata ucraineană nu ar trebui să sperie aliaţii, pentru că rănirea unor militari aliaţi nu ar activa Articolul 5 al NATO.
- Oficialul estonian a mai declarat şi că sunt deja ţări care antrenează militarii ucraineni în Ucraina, care o fac asumându-şi anumite riscuri, tocmai pentru că atacarea acestora de către forţele ruseşti nu activează automat Articolul 5.
„Nu pot să îmi imaginez că dacă cineva ar fi rănit acolo (n.r. militari aliaţi), atunci cei care şi-au trimis oamenii ar spune << e articolul 5. Hai să… bombardăm Rusia>>. Nu aşa funcţionează lucruri. Nu este ceva automat. Aşadar, aceste temeri nu au temei”, a spus Kaja Kallas, pentru FT.
„Dacă îţi trimiţi oamenii pentru a ajuta ucrainenii... ştii deja că este vorba despre o ţară în război şi că rişti. Deci, îţi asumi riscul”, a mai spus aceasta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Potrivit oficialilor ucraineni şi occidentali, Kievul va avea nevoie, în perioada următoare, să recruteze şi să antreneze mii de militari, astfel că ar fi mai eficient să o facă în Ucraina decât să îi trimită atât pe ei, cât şi echipamentele pe care trebuie antrenaţi, în ţări precum Polonia sau Germania.
Şi generalul american CQ Brown, şeful Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din SUA, a declarat că „în timp” europenii „se vor obişnui cu ideea”, referindu-se la trimiterea de trupe aliate în Ucraina, pentru instrucţie.
Ideea trimiterii de trupe aliate în Ucraina a fost evocată şi de preşedintele francez, Emmanuel Macron, în urmă cu câteva luni. Acesta a spus că este important ca Moscova să îşi pună mereu întrebarea „cât de departe poate merge Occidentul” în susţinerea Kievului. Cu toate acestea, de teama unui răspuns din partea Kremlinului, liderii celorlalte state NATO au descurajat imediat ideea liderului francez.
În ultima săptămână, ruşii au intensificat atacurile în regiunea Harkov, dorind crearea unei „zone tampon” la graniţa dintre Rusia şi Ucraina, pentru apărarea satelor şi oraşelor ruseşti din apropierea graniţei, în special a Belgorodului. Deşi regiunea Harkov a fost epicentrul atacurilor ultimelor zile, ucrainenii cred că ruşii se pregătesc şi de atacarea regiunilor Sumî şi Cernihiv, în următoarea perioadă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO