Kuzmin: Bazele SUA influenţează securitatea în Balcani mai mult decât prezenţa rusă în Transnistria

Bazele militare americane din România şi Bulgaria exercită o influenţă mai mare asupra securităţii Balcanilor de Sud-Est decât trupele ruse din Transnistria, susţine ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin, relatează Info-Prim Neo în pagina online.

Urmărește
18 afișări

Bazele militare americane amplasate în România, Bulgaria şi Kosovo exercită o influenţă importantă asupra situaţiei în domeniul securităţii în zona Balcanilor de Sud-Est, a declarat ambasadorul rus, într-un interviu, apreciind că acestea "beneficiază de proporţii mult mai mari", în comparaţie cu "prezenţa militară rusă" în Transnistria, utilizată ca "sperietoare". "Nu mai doresc să mai amintesc despre planurile de amplasare pe teritoriul Bulgariei şi al României a elementelor de apărare antirachetă americană globală", a continuat Kuzmin.

"Lumea contemporană devine tot mai integrată şi mai globalizată, inclusiv din punctul de vedere al asigurării securităţii naţionale a statelor, ceea ce se manifestă în mod deosebit de convingător pe continentul european", a adăugat oficialul rus. "În acest sens, nici aspectele respective ale soluţionării conflictului transnistrean nu pot fi examinate într-o izolare totală faţă de problematica securităţii în Europa", a subliniat el.

"Varianta definitivă a soluţionării conflictului poate fi doar un bilanţ al întâlnirii părţilor implicate în conflict, una în întâmpinarea celeilalte", a declarat ambasadorul, subliniind că Rusia este pregătită atât să susţină procesul negocierilor, cât şi să "garanteze rezultatele lor coordonate". În opinia acestuia, unul dintre aspectele-cheie "trebuie să devină statutul special al Transnistriei" în cadrul Republicii Modova.

"Integritatea teritorială nu însemană deloc caracterul unitar al statului, după cum demonstrează experienţa internaţională", a precizat ambasadorul, subliniind că nu este pusă la îndoială integritatea unor "astfel de de federaţii şi confederaţii, cum ar fi Brazilia, Germania, India, Rusia, Statele Unite, Elveţia". Kuzmin a mai subliniat că, pe parcursul procesului de pace "se va modifica şi formatul prezenţei internaţionale", precizând că actuala misiune militară va fi înlocuită cu o misiune civilă, fără ca acest lucru să constituie "o premisă prealabilă", ci "doar o componentă a soluţiei definitive".

Militarii ruşi din cadrul misiunii de menţinere a păcii sunt percepuţi în Transnistria "în mod univoc" atât ca o "garanţie a împiedicării izbucnirii unui nou război", cât şi unei "soluţionări echitabile, în general", a mai spus ambasadorul rus la Chişinău.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici