Libanul se prăbuşeste sub hiperinflaţie. Un salariu ce reprezenta 400 de dolari acum valorează sub 60 de dolari/ Preţul alimentelor a explodat

  • De-a lungul ultimilor ani, hiperinflaţia a lovit ţări precum Zimbabwe sau Venezuela.
  • Acum, Libanul este afectat de fenomen, devenind prima ţară din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord care suferă de creşteri rapide a preţului pentru bunuri şi servicii.
  • Un salariu ce valora 400 de dolari acum nu mai valorează 60 de dolari, relatează Reuters.
Urmărește
11306 afișări
Imaginea articolului Libanul se prăbuşeste sub hiperinflaţie. Un salariu ce reprezenta 400 de dolari acum valorează sub 60 de dolari/ Preţul alimentelor a explodat

Sursă foto: Profimedia

Libanul se alătură astfel Venezuelei, care este lovită de hiperinflaţie din aprilie, fiind al doilea val din ultimii ani, potrivit Steve H. Hanke, profesor de economie aplicată la Universitatea Johns Hopkins.

Hiperinflaţia se întâmplă atunci când rata inflaţiei a unei ţări depăşeşte 50% într-o perioadă de timp, definită de Hanke drept 30 de zile consecutive. Acest lucru s-a întâmplat în Liban la începutul săptămânii.

„Libanul este prima ţară din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord care a experimentat o hiperinflaţie”, a spus Hanke, care împreună cu colegul său, Nicholas Krus, a urmărit alte 61 de episoade de hiperinflaţie în istoria lumii, cum ar fi Ungaria în 1945 şi Iugoslavia între 1992 şi 1994, când hiperinflaţia a atins maximul 313 milioane la sută pe lună.

„Cauzele de bază ale inflaţiei sunt întotdeauna aceleaşi”, a spus Hanke. „Guvernele încep să adune deficite bugetare din ce în ce mai mari şi solicită ca banca centrală să finanţeze aceste deficite, deoarece căile de finanţare prin impozitelor şi obligaţiuni sunt ineficiente. În hiperinflaţii, băncile centrale trebuie să finanţeze practic toate operaţiunile fiscale ale guvernelor."

Ţara este încercată de cea mai grea criză de la războiul civil din 1975-90. Situaţia din Liban s-a agravat din cauza neplăţii datoriilor în luna martie. Cheltuielile cu mâncarea şi îmbrăcămintea au crescut cu 172% în mai faţă de aceaşi lună din 2019, conform datelor oficiale citate de Credit Libanais.

Zimbabwe, Siria, Sudan şi Iran se confruntă cu o inflaţie în creştere, dar nu suferă în prezent hiperinflaţie, a spus Hanke.

Salariul de 600.000 de lire pe lună pe care o persoană îl obţinea era echivalentul a 400 de dolari pe lună înainte de criză. Astăzi, este sub 60 de dolari. Preţul lucrurilor de bază a explodat. Pâinea care avea preţ fix fiind subvenţionată de stat a înregistrat creşteri semnificative, relatează Reuters.

Hiperinflaţia este o lovitură pentru ţară în care peste 45% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei şi aproximativ 33% sunt şomeri. Multe companii se luptă să-şi ţină uşile deschise pentru clienţii disperaţi. Ca urmare a crizei, 75% dintre rezidenţii libanezi pot ajunge în sărăcie, potrivit unei estimări a ministrului afacerilor sociale din Liban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici