Macron urmăreşte acorduri nucleare în sfera de influenţă a Rusiei

  • Preşedintele Emmanuel Macron se deplasează miercuri în Kazahstan şi Uzbekistan, unde speră să obţină uraniu pentru centralele nucleare din Franţa.
  • Călătoria are loc în contextul în care tensiunile geopolitice cresc cu principalii furnizori actuali ai Uniunii Europene, Niger şi Rusia.
Urmărește
430 afișări
Imaginea articolului Macron urmăreşte acorduri nucleare în sfera de influenţă a Rusiei

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Vizita lui Macron în cele două ţări are ca scop extinderea influenţei franceze într-o zonă care are legături puternice cu Rusia şi care acum se apropie şi de China, a declarat un oficial de la Palatul Elysée.

Kazahstanul şi Uzbekistanul sunt cel mai mare şi, respectiv, al treilea mare furnizor de uraniu al Franţei, care este folosit drept combustibil pentru centralele nucleare.

În această vară, o juntă militară a preluat controlul Nigerului, care furnizează 15% din necesarul de uraniu al Franţei, ceea ce a stârnit întrebări cu privire la faptul dacă ţara africană poate continua să fie o sursă de încredere. Incertitudinea a înconjurat, de asemenea, importurile de uraniu rusesc după invadarea Ucrainei.

Sectorul nuclear al Rusiei nu a fost vizat până acum de sancţiunile UE, dar ţările membre continuă să se îndepărteze de Moscova. Cantitatea de uraniu pe care UE a importat-o din Rusia a scăzut anul trecut cu 16% faţă de 2021, în timp ce cantitatea de uraniu din Kazahstan a crescut cu peste 14%.

La începutul acestui an, Yerzhan Mukanov, directorul general al firmei nucleare de stat din această ţară, Kazatomprom, a declarat pentru Politico că observă un interes din ce în ce mai mare din partea Europei şi că Kazahstanul "intenţionează să devină un contributor semnificativ pe piaţa nucleară europeană".

Firma nucleară franceză Orano este activă în Kazahstan, unde operează mine de uraniu încă din anii 1990, şi mai recent în Uzbekistan. Preşedintele Orano, Claude Imauven, îl însoţeşte pe Macron în călătoria sa, împreună cu alţi 14 directori francezi, inclusiv Luc Remont, şeful gigantului energetic francez EDF.

Un oficial de la Elysée a declarat că noi contracte şi parteneriate de afaceri vor fi anunţate în timpul călătoriei, inclusiv în sectorul energetic.

EDF s-a poziţionat, de asemenea, pentru a deveni un furnizor de reactoare nucleare pentru prima centrală nucleară din Kazahstan.

Vizita are loc în contextul în care Uniunea Europeană concurează cu China pentru influenţă în regiune prin intermediul unor programe de investiţii axate pe infrastructură.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici