Marea Britanie dezbate legea privind moartea asistată

Parlamentarii britanici vor decide pe 1 decembrie dacă vor sprijini proiectul de lege privind moartea asistată, după o dezbatere aprinsă care a stârnit un dialog naţional intens despre demnitatea în faţa morţii şi îngrijirea la sfârşitul vieţii.

Urmărește
156 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie dezbate legea privind moartea asistată

Marea Britanie dezbate legea privind moartea asistată

Dacă proiectul de lege este adoptat şi trece prin întregul proces legislativ, Marea Britanie ar urma să se alăture unor ţări precum Australia, Canada şi unele state din SUA, implementând una dintre cele mai mari reforme sociale din ultimii ani.

Legea „Terminally Ill Adults (End of Life)” (Adulţi cu boli terminale – Sfârşitul vieţii), care ar permite adulţilor cu boli terminale, consideraţi capabili mental şi care au prognozate mai puţin de şase luni de viaţă, să aleagă să-şi pună capăt vieţii cu ajutorul medicilor, a fost susţinută de parlamentari care consideră că este vorba despre oferirea controlului asupra modului în care aceştia aleg să moară, reducând astfel suferinţa inutilă.

„Să fim clari, nu este vorba despre alegerea între viaţă şi moarte, ci despre a le da oamenilor care se află în stadii terminale alegerea modului în care vor să moară”, a declarat Kim Leadbeater, deputat din partea Partidului Laburist, citat de Reuters, el fiind cel care a introdus proiectul de lege în parlament.

De partea cealaltă, opoziţia consideră că persoanele vulnerabile şi bolnave s-ar putea simţi presate să aleagă moartea pentru a nu reprezenta o povară pentru familiile lor sau pentru societate, mai degrabă decât pentru propriul lor bine.

Această dezbatere ar putea influenţa mai mulţi parlamentari care nu s-au hotărât încă, având în vedere că votul va fi unul liber, parlamentarii fiind liberi să voteze în funcţie de conştiinţa lor, nu conform liniilor partidului.

În faţa parlamentului au avut loc şi demonstraţii din partea susţinătorilor şi opozanţilor legii, reflectând polarizarea profundă a opiniei publice. „Nu este vorba despre a elimina oamenii care nu mai sunt doriţi în societate”, a spus, citată de aceeaşi sursă, Emma Hobbs, o fostă asistentă medicală, care ţinea fotografii cu tatăl ei, care a murit în agonie. „Este vorba despre a lăsa persoanelor iubite să-şi aleagă dorinţa lor.”

Propunerea a stârnit o dezbatere naţională, în care foşti prim-miniştri, lideri religioşi, medici, judecători şi politicieni din guvernul premierului Keir Starmer au exprimat opinii divergente. De asemenea, cercetările de opinie arată că majoritatea britanicilor susţin moartea asistată, iar Kim Leadbeater a subliniat că legea ar trebui să se alinieze opiniei publice.

Totuşi, susţinerea în parlament nu pare a fi solidă, unii parlamentari exprimându-şi îngrijorarea cu privire la detaliile proiectului de lege şi la necesitatea unui studiu suplimentar pentru a analiza implicaţiile legale şi financiare ale unei astfel de schimbări.

„Dacă aş vota pentru această lege, aş purta pe conştiinţă multe alte persoane ale căror voci nu le putem auzi”, a spus Danny Kruger, un parlamentar conservator care se opune proiectului. „Prin urmare, să purtăm această dezbatere, dar să o facem înainte ca un proiect de lege de o asemenea amploare să fie adus în faţa parlamentului. Procesul legislativ ar trebui să fie mult mai amplu.”

Criticii au avertizat că măsurile de protecţie implementate în jurul morţii asistate au fost ulterior relaxate, aşa cum s-a întâmplat în Canada, unde legalizarea iniţială pentru pacienţii cu boli terminale a fost extinsă şi la persoanele cu afecţiuni incurabile.

Kim Leadbeater a asigurat însă că sistemul propus în Marea Britanie ar avea criterii „stricte şi riguroase” şi a subliniat că, odată adoptat, proiectul de lege nu va permite modificarea acestora.

Premierul Keir Starmer a susţinut moartea asistată în trecut şi va vota vineri, deşi nu a făcut publică decizia sa privind modul în care va vota. Partidul Laburist este divizat pe această temă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici