- Home
- Externe
- (11.07.2022, 15:05)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Masacrul de la Srebrenica. 27 de ani de la singurul genocid recunoscut în Europa de după Holocaust
Mii de oameni au mers luni în oraşul Srebrenica din estul Bosniei pentru a marca cea de-a 27-a aniversare a singurului genocid recunoscut în Europa de la Holocaust încoace şi pentru a participa la funeraliile a 50 de victime identificate recent.
Urmărește
1544 afișări
Crimele de la Srebrenica au reprezentat unul dintre cele mai sângeroase evenimente ale războiului din Bosnia din 1992-1995, care a avut loc după ce destrămarea Iugoslaviei a dezlănţuit pasiuni naţionaliste şi ambiţii teritoriale care i-au pus pe sârbii bosniaci împotriva celorlalte două facţiuni etnice principale ale ţării, croaţii şi bosniacii, potrivit AP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
-
Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert după ce vagoane încărcate cu benzină au deraiat
-
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
-
Primele ciocniri între forţele armate ucrainene şi soldaţii nord-coreeni - confirmate de ministrul ucrainean al Apărării
În iulie 1995, cel puţin 8.000 de bărbaţi bosniaci din Srebrenica au fost despărţiţi de către trupele sârbe de soţiile, mamele şi surorile lor, urmăriţi prin pădurile din jurul oraşului din estul ţării şi ucişi de aceste forţe.
Făptaşii au îngropat trupurile victimelor lor în gropi comune făcute în grabă, pe care ulterior le-au dezgropat cu buldozerele şi le-au împrăştiat printre alte locuri de înmormântare pentru a ascunde dovezile crimei. În timpul acestui proces, rămăşiţele pe jumătate descompuse au fost sfâşiate de buldozere, astfel încât părţi ale corpului sunt încă găsite în gropi comune din jurul oraşului Srebrenica şi sunt puse cap la cap şi identificate prin analize ADN.
Atunci când rămăşiţele sunt identificate, acestea sunt returnate rudelor lor şi înhumate în centrul memorial şi cimitirul Potocari, chiar în afara Srebrenica, în fiecare 11 iulie, aniversarea zilei în care a început crima din 1995.
Până în prezent, rămăşiţele a peste 6.600 de persoane au fost găsite şi îngropate în cimitir.
În cei doi ani precedenţi, din cauza pandemiei COVID-19, doar un număr relativ mic de supravieţuitori au putut asista la slujba anuală de comemorare şi la funeraliile colective ale victimelor din Srebrenica. Dar, odată cu ridicarea restricţiilor, se aşteaptă ca anul acesta să participe zeci de mii de persoane, inclusiv numeroşi diplomaţi şi demnitari internaţionali.
Crimele de la Srebrenica au fost singurul episod al războiului din Bosnia care a fost definit din punct de vedere juridic drept genocid.
Liderul politic al sârbilor bosniaci din timpul războiului, Radovan Karadzic, şi comandantul său militar, Ratko Mladic, au fost amândoi condamnaţi pentru genocidul de la Srebrenica de către un tribunal special al ONU pentru crime de război de la Haga. În total, tribunalul şi instanţele din Balcani au condamnat aproape 50 de oficiali sârbi bosniaci din timpul războiului la peste 700 de ani de închisoare pentru crimele de la Srebrenica.
Cu toate acestea, liderii sârbi bosniaci continuă să minimalizeze sau chiar să nege masacrul din 1995 şi să îi sărbătorească pe Karadzic şi Mladic drept eroi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:29
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est
-
astăzi, 21:22
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz