Mesaj transmis de SUA inamicilor. Unul dintre cele mai puternice submarine ale marinei americane şi-a făcut apariţia în Guam

USS Nevada, un submarin cu propulsie nucleară din clasa Ohio, care transportă 20 de rachete balistice Trident şi zeci de focoase nucleare, s-a oprit sâmbătă la baza navală din Guam, trimiţând un mesaj aliaţilor şi duşmanilor pe fondul tensiunilor tot mai mari din Indo-Pacific, anunţă CNN.

Urmărește
48140 afișări
Imaginea articolului Mesaj transmis de SUA inamicilor. Unul dintre cele mai puternice submarine ale marinei americane şi-a făcut apariţia în Guam

Este prima vizită a unui submarin cu rachete balistice în Guam din 2016 şi doar a doua vizită anunţată din anii 1980.

"Vizita în port consolidează cooperarea dintre Statele Unite şi aliaţii din regiune, demonstrând capacitatea, flexibilitatea, promptitudinea şi angajamentul continuu al SUA faţă de securitatea şi stabilitatea regională Indo-Pacific", se arată într-un comunicat al Marinei SUA.

Mişcările celor 14 submarine cu rachete balistice din US Navy sunt de obicei secrete bine păzite. Datorită energiei nucleare, navele pot funcţiona sub apă luni întregi, limitele fiind impuse ddoar de proviziile necesare pentru echipajele de peste 150 de marinari.

Marina spune că submarinele din clasa Ohio stau în medie 77 de zile pe mare înainte de a petrece aproximativ o lună în port pentru întreţinere şi realimentare.

Este rar ca unul dintre acestea să fie fotografiat în afara porturilor lor de origine, Bangor, Washington, şi Kings Bay, Georgia. Secretul care înconjoară submarinele cu rachete balistice face ca acestea să fie "cea mai importantă parte supravieţuitoare a triadei nucleare", care include, de asemenea, rachetele balistice din silozurile de pe continentul american şi bombardierele cu capacitate nucleară precum B-2 şi B-52.

"Transmite un mesaj - intenţionat sau nu: putem aduce 100 şi ceva de focoase nucleare la uşa voastră şi nici măcar nu veţi şti sau nu veţi putea face mare lucru în acest sens. Iar invers nu se poate şi nici nu va fi posibil pentru o bună bucată de vreme", a declarat Thomas Shugart, fost căpitan de submarin al Marinei americane şi acum analist la Center for a New American Security.

Programul de submarine balistice al Coreei de Nord se află la început, iar flota chineză, estimată la şase submarine cu rachete balistice, este inferioară celei a Marinei americane. Iar submarinele cu rachete balistice ale Chinei nu au capacităţile submarinelor balistice americane, potrivit unei analize realizate în 2021 de experţii de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Submarinele chinezeşti cu rachete balistice de tip 094 sunt de două ori mai zgomotoase decât cele americane şi, prin urmare, mai uşor de detectat, şi transportă mai puţine rachete şi focoase, au scris analiştii CSIS în august.

Ultima dată când un submarin balistic al marinei americane a vizitat Guam a fost în 2016, când USS Pennsylvania s-a oprit acolo.

Analiştii au declarat că tensiunile din Indo-Pacific au crescut semnificativ de atunci, iar în contextul actual sunt probabile mai multe astfel de demonstraţii militare din partea Washingtonului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici