MI5 avertizează că ISIS, agenţiile ruseşti şi iraniene îşi intensifică ameninţările asupra Marii Britanii

  • Directorul MI5, Ken McCallum, a declarat că ISIS şi-a reluat campania de a exporta terorism în Marea Britanie, fiind implicată în peste o treime dintre principalele investigaţii din această lună.
  • Rusia şi Iranul îşi intensifică activităţile ostile pe teritoriul britanic, folosind atacuri cibernetice şi intermediari pentru a destabiliza Europa.
  • Creşterea cazurilor şi fondurile insuficiente îngreunează capacitatea MI5 de a gestiona ameninţările, cu McCallum subliniind presiunea tot mai mare asupra prioritizării investigaţiilor.
Urmărește
301 afișări
Imaginea articolului MI5 avertizează că ISIS, agenţiile ruseşti şi iraniene îşi intensifică ameninţările asupra Marii Britanii

MI5 avertizează că ISIS, agenţiile ruseşti şi iraniene îşi intensifică ameninţările asupra Marii Britanii

Într-o apariţie publică rară, directorul general MI5, Ken McCallum, a avertizat cu privire la o ameninţare crescută din partea ISIS, subliniind că gruparea teroristă şi-a reluat eforturile de a viza Regatul Unit, conform Politicco. Actualizarea lui McCallum, prima din 2022, a menţionat că, deşi ISIS nu mai are puterea de acum un deceniu, şi-a intensificat campania de a exporta terorismul. Peste o treime din principalele investigaţii ale MI5 din această lună sunt legate de grupuri teroriste organizate din străinătate, ISIS fiind principala preocupare.

McCallum a evidenţiat, de asemenea, ameninţările grave din partea Rusiei şi Iranului. El a subliniat creşterea activităţilor ostile de stat pe teritoriul britanic, inclusiv atacurile cibernetice şi utilizarea de intermediari de către agenţii ruşi şi iranieni. El a avertizat că serviciul de informaţii rusesc, GRU, rămâne concentrat pe destabilizarea Europei, în ciuda expulzării a peste 750 de diplomaţi ruşi, mulţi consideraţi spioni, în toată Europa de la invazia din Ucraina. În faţa agresiunii crescute a Iranului, MI5 a intervenit în 20 de comploturi iraniene potenţial letale îndreptate împotriva Regatului Unit din 2022.

În privinţa Chinei, McCallum a adoptat o poziţie mai prudentă, recunoscând relaţia economică complexă care susţine creşterea Regatului Unit, în timp ce a reafirmat atenţia MI5 asupra riscurilor potenţiale de securitate.

Având în vedere aceste ameninţări diverse şi în creştere, McCallum şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la resursele limitate ale agenţiei, observând că prioritizarea cazurilor devine tot mai dificilă. Din 2017, MI5 şi poliţia au dejucat 43 de comploturi teroriste în stadii avansate, însă McCallum a avertizat că finanţarea limitată şi volumul de cazuri în creştere, inclusiv mai multe cazuri implicând minori, pun o presiune intensă asupra capacităţii operaţionale a MI5.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici