Forţele de securitate în uniforme au devenit ţinte pentru militanţii terorişti, întrucât aveau poziţii fixe şi cunoscute pentru perioade lungi de timp.
„Este mult mai uşor să deschizi focul asupra unei ţinte fixe decât asupra unei mobile. Toţi care poartă uniforme atrag persoane care vor să facă lucruri rele. Suntem antrenaţi pentru asta, ştiu cum să reacţionăm, aşa că poate este mai bine să atace un militar, nu un civil. Dar vom minimaliza timpul în care trupele rămân în aceeaşi poziţie”, a declarat generalul Marc Thys.
Comandantul belgian a mai anunţat că armata a planificat operaţiunea „Vigilant Guardian” până în 2020, iar 1.200 de militari vor patrula străzile din principalele oraşe.
„Am făcut planuri pentru cel mai rău scenariu posibil. Ameninţarea nu va dispărea cu uşurinţă, asta este sigur”, a spus Thys.
La 25 august, forţele de securitate care patrulau în centrul oraşului Bruxelles au împuşcat un bărbat care i-a atacat cu un cuţit, strigând „Allahu Akbar” („Dumnezeu e mare”), fiind al doilea atac asupra militarilor din Belgia în această vară.
Trupele armatei şi cele ale poliţiei din Franţa, Belgia şi Marea Britanie au fost ţinta mai multor atacuri teroriste după incidentele islamiste din Paris de la începutul anului 2015.