„Având în vedere activitatea intensă care a avut loc în această săptămână, este surprinzător să aud că Michel Barnier are neclarităţi legate de poziţia Marii Britanii în ceea ce priveşte perioada de implementare (n.a. – a acordului pentru Brexit). Vizăm o perioadă limitată de timp în care să fie menţinut accesul reciproc la pieţe, în baza acordurilor existente”, a spus Davis.
Ministrul britanic pentru Brexit a remarcat o contradicţie în abordarea lui Barnier din discuţiile privind perioada de tranziţie.
„Pentru ca o astfel de perioadă să funcţioneze, ambele părţi trebuie să găsească o modalitate pentru a soluţiona eventuale dispute. Dar există o contradicţie fundamentală în abordarea pe care o are Comisia. Astăzi au recunoscut că este necesară o metodă de soluţionare a litigiilor. În acelaşi timp, au respins solicitarea Marii Britanii de a oferi garanţii rezonabile, pentru a ne asigura că interesele noastre sunt protejate. Nu este posibil să avem această dualitate. Nu cred că este de bună-credinţă să sugereze că ar putea renunţa în mod arbitrar la perioada de tranziţie”, a mai spus David Davis.
Tot vineri, Michel Barnier a declarat că nu a primit nicio actualizare din partea Marii Britanii cu privire la relaţiile cu Blocul comunitar după Brexit, avertizând că perioada de tranziţie nu este o certitudine. Prezent la Bruxelles, Barnier a adăugat că „este important să fie spus adevărul” în privinţa stadiului actual al negocierilor.
Negociatorul-şef al UE pentru Brexit a subliniat că declaraţiile sale nu trebuie percepute ca o ameninţare sau un ultimatum.
„Nu a fost o ameninţare când m-am referit la perioada de tranziţie. Am anumite probleme în a înţelege poziţia Marii Britanii. Ei au cerut o perioadă de tranziţie în baza unor condiţii logice. Menţin piaţa unică, uniunea vamală, politicile UE, pentru o perioadă limitată. Este de înţeles să menţinem perioada de reglementare. În joc este integritatea pieţei unice”, a mai spus Barnier.
La 15 decembrie 2017, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuţiile privind relaţiile viitoare, din punct de vedere comercial şi al securităţii. S-a ajuns la un acord privind factura de Brexit, chestiunea graniţei irlandeze şi drepturile cetăţenilor din UE.
Guvernul condus de către Theresa May urmează să-şi prezinte viziunea asupra unei viitoare înţelegeri comerciale, apoi vor începe discuţiile substanţiale în privinţa relaţiei UE-Marea Britanie, din punct de vedere comercial şi al securităţii. Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziţie post-Brexit să se încheie până la 31 decembrie 2020.