Miss Holocaust Survivor - Un concurs de frumuseţe controversat, câştigat de o evreică născută în România

Hava Hershkovitz, o evreică în vârstă de 79 de ani care s-a născut în România, a devenit, joi, câştigătoarea finalei controversatului concurs de frumuseţe Miss Holocaust Survivor (Miss Supravieţuitoarea Holocaustului), organizat în Israel.

Urmărește
430 afișări
Imaginea articolului Miss Holocaust Survivor - Un concurs de frumuseţe controversat, câştigat de o evreică născută în România

Miss Holocaust Survivor - Un concurs de frumuseţe controversat, câştigat de o evreică născută în România

Un concurs de frumuseţe destinat supravieţuitoarelor Holocaustului a fost organizat în Israel, fapt care a stârnit multe controverse, iar multe persoane au considerat acest eveniment "insultător" şi "macabru", informează independent.co.uk.

Paisprezece femei, cu vârste cuprinse în intervalul 74 - 97 de ani şi care au supravieţuit ororilor celui de-Al Doilea Război Mondial, au concurat în finala ediţiei inaugurale a concursului de frumuseţe "Miss Holocaust Survivor".

În ciuda faptului că a fost descris de organizatorii săi "o celebrare a vieţii", concursul a generat multe controverse. Persoanele care s-au opus organizării acestei ediţii inaugurale au spus că o astfel de competiţie este "macabră" şi "insultătoare".

Ei consideră că acordarea de note unor femei în vârstă pe baza aspectului lor fizic reprezintă o iniţiativă total nepotrivită.

Colette Avital, preşedinta Organizaţiei Supravieţuitoarelor Holocaustului, cu sediul în Israel, a declarat: "Mi se pare ceva complet macabru. Sunt pentru îmbogăţirea spirituală a vieţii, însă împopoţonarea supravieţuitoarelor cu haine frumoase pentru un concurs nu va face ca vieţile lor să devină mai pline de sens".

Concursul a fost organizat de organizaţia Shimon Sabag, iar finalistele au fost alese din câteva sute de concurente, pe baza poveştilor lor de supravieţuire şi a contribuţiilor aduse de ele la îmbunătăţirea calităţii vieţii din comunităţile în care trăiesc.

Organizatorii au respins criticile care le-au fost aduse şi susţin că aspectul fizic reprezintă doar 10% din totalul criteriilor avute în vedere de juriu atunci când le-au ales pe finaliste.

Câştigătoarea finalei este Hava Hershkovitz, în vârstă de 79 de ani, care a fost deportată din ţara ei natală România în anul 1941.

Ea a fost trimisă într-un lagăr de detenţie din Uniunea Sovietică, unde a trăit trei ani.

Juriul a fost alcătuit din trei foste regine ale frumuseţii şi un psihiatru pentru supravieţuitorii Holocaustului.

"Sunt mulţi supravieţuitori aici. Ne-au pus în centrul atenţiei, pentru ca oamenilor să înceapă să le pese de noi. Nu este deloc uşor să participi la această vârstă la un concurs de frumuseţe, dar toate dintre noi am fost de acord să facem acest lucru pentru a arăta că suntem încă aici", a spus Hava Hershkovitz.

Deşi organizatorii susţin că aspectul fizic a reprezentat doar 10% din totalul criteriilor avute în vedere, o companie de produse cosmetice a fost recrutată pentru a le ajuta pe participante să se îmbrace şi să se machieze pentru concurs. Compania a fost criticată şi acuzată că s-a folosit de supravieţuitoarele Holocaustului pentru "o campanie publicitară ieftină".

Concursul a fost criticat şi în blogosfera israeliană.

Gal Mor, editorul popularului blog israelian Holes in the Net, a declarat, joi, că organizatorii acestui concurs de frumuseţe au fost bine intenţionaţi, dar au fost prost sfătuiţi.

"De ce ar trebui o instituţie învechită, competitivă, care promovează aspectul fizic al femeilor, să fie folosită ca o sursă de inspiraţie, în loc să le permită acelor femei să îşi spună poveştile, fără astfel de trucuri? Mai avem doar un pas şi vom ajunge la concursuri de genul «Survivor-Holocaust» şi «Big Brother Auschwitz». Astfel de iniţiative lasă un gust amar în urmă. Supravieţuitorii Holocaustului ar trebui să fie deasupra acestor lucruri", a spus Gal Mor.

Aproximativ şase milioane de evrei au fost asasinaţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi aproape 200.000 de supravieţuitori ai Holocaustului trăiesc în zilele noastre în Israel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici