Negocieri complicate: Emmanuel Macron va organiza consultări pentru formarea noului guvern

Preşedintele francez Emmanuel Macron va organiza vinerea viitoare întâlniri cu liderii politici, în încercarea de a numi un nou prim-ministru şi de a oferi Franţei un nou guvern.

Urmărește
349 afișări
Imaginea articolului Negocieri complicate: Emmanuel Macron va organiza consultări pentru formarea noului guvern

Negocieri complicate: Emmanuel Macron va organiza consultări pentru formarea noului guvern

Preşedintele Emmanuel Macron a invitat liderii partidelor din cele două camere parlamentare ale Franţei la discuţii pe 23 august în vederea numirii unui nou premier, relatează POLITICO.

Anunţul vine după săptămâni în care Jocurile Olimpice au pus politica franceză pe pauză, iar premierul demisionar Gabriel Attal a asigurat interimatul conducerii Franţei pe toată perioada evenimentelor sportive.

Acest tip de consultare este un exerciţiu neobişnuit în politica franceză, cel puţin în ultimii ani, deoarece preşedintele putea numi un prim-ministru din aceeaşi tabără politică, ştiind că persoana propusă va obţine sprijinul parlamentului, scrie agenţia Reuters.

Până în prezent, Macron a ignorat candidatul convenit de alianţa de stânga, Noul Front Popular, care s-a clasat pe primul loc la vot.

Printre posibilii noi prim-miniştri se numără Lucie Castets, de stânga, Bernard Cazeneuve, fost lider socialist, şi conservatorul Xavier Bertrand.

În urma alegerilor anticipate organizate în Franţa, niciun bloc politic nu a obţinut majoritatea absolută în Parlament, această situaţie aruncând ţara într-o situaţie delicată.

Alegerile anticipate din Franţa au fost organizate în urma deciziei lui Emmanuel Macron de a dizolva Parlamentul, după ce extrema dreaptă franceză a obţinut o victorie importantă la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

În primul scrutin parlamentar, partidul de extremă dreapta Rassemblement National (RN) s-a clasat pe prima poziţie, în timp ce la al doilea tur al alegerilor, Noul Front Popular – de stânga – a câştigat cele mai multe voturi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici