"Nu este o piaţă unică, este din ce în ce mai mult o economie planificată". Planul Europei de a rivaliza cu SUA şi China

  • Comisia Europeană se pregăteşte să renunţe la o serie de idealuri de piaţă liberă pentru a concura într-o cursă globală a energiei curate cu China şi SUA.
  • Acest lucru i-a făcut pe unii dintre cei mai importanţi oficiali de la Bruxelles să se agite.
Urmărește
4719 afișări
Imaginea articolului "Nu este o piaţă unică, este din ce în ce mai mult o economie planificată". Planul Europei de a rivaliza cu SUA şi China

"Această direcţie este destul de periculoasă", a declarat Günther Oettinger, fost comisar european din Germania. "Nu este o piaţă unică, este din ce în ce mai mult o economie planificată: o economie centralizată, planificată. Planwirtschaft, cum spunem noi în germană".

Joi, Comisia Europeană va propune o lege pentru a spori competitivitatea industriei Europei cu zero emisii nete, stabilind ca 40% din tehnologia curată a UE să fie construită în interiorul blocului până în 2030. Proiectele care au ajuns în presă i-au iritat pe liberali, care au acuzat Bruxelles-ul de planificare centralizată în stilul anilor 1960, informează POLITICO.

În paralel, Comisia, braţul executiv al UE, va anunţa o nouă lege menită să reducă dependenţa Europei faţă de China în ceea ce priveşte mineralele esenţiale pentru tehnologiile curate, cea mai recentă dintr-o listă tot mai mare de măsuri comerciale defensive pe care le ia blocul comunitar pentru a-şi susţine industriile ecologice. Săptămâna trecută, o revizuire a subvenţiilor de stat a dat la o parte decenii de ortodoxie a pieţei unice.

Valorile pieţei unice sunt puse la încercare

Oettinger şi alţii se întreabă ce s-a întâmplat cu perioada, nu cu mult timp în urmă, când UE promova în mod constant idealurile pieţei libere în interiorul şi în afara graniţelor sale.

"Europa a fost întotdeauna despre piaţa unică, despre investiţiile private, despre concurenţă şi competitivitate", a declarat Oettinger.

Însă aceste valori sunt puse la încercare şi, în unele cazuri, abandonate. De ce? Pentru că liderii UE sunt convinşi că există acum două provocări economice existenţiale care apasă asupra guvernelor europene: schimbările climatice şi rivalitatea globală tot mai mare dintre SUA şi China. Din ce în ce mai mult, cele două presiuni devin greu de separat.

Dominaţia îndelungată a Beijingului în lanţurile de aprovizionare cu tehnologie curată a determinat administraţia lui Joe Biden să lanseze o serie de subvenţii ecologice pentru a se asigura că SUA nu cedează noua piaţă energetică globală celui mai mare concurent al său.

La rândul său, UE a fost nevoită să reacţioneze pentru a-şi păstra locul la masa de sus a producţiei mondiale, pe măsură ce panourile solare, maşinile electrice şi turbinele eoliene înlocuiesc industriile grele şi poluante din trecut.

"Pentru că ceilalţi au început să se comporte diferit, UE a început să se comporte diferit", a declarat Pascal Lamy, fostul şef al Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi comisar european pentru comerţ la începutul anilor 2000. "Motivul fundamental pentru care se întâmplă acest lucru este că sistemul de piaţă nu oferă viteza şi forţa necesare pentru decarbonizare".

O nouă eră istorică

Modificările propuse luna aceasta sunt mai permanente decât măsurile de "economie de război" introduse în timpul crizei COVID, a declarat Luuk van Middelaar, istoric olandez şi fondator al Institutului de Geopolitică din Bruxelles.

"Nu, este mai rău: intrăm într-o nouă eră istorică, o perioadă de competiţie globală în care, atât pentru SUA, cât şi pentru Republica Populară Chineză, probleme precum industria, tehnologia şi clima devin parte din rivalitatea strategică generală cu celălalt. În SUA, trenul în acest sens a plecat deja din gară... Aşadar, acest lucru plasează UE într-un loc dificil. Ar fi bine să ne obişnuim cu acest lucru", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici