O adevărată aventură Indiana Jones. Un mormânt ascuns sub Petra dezvăluie rămăşiţe umane şi un „Sfânt Graal”

  • Arheologii au descoperit un mormânt ascuns sub Al Khazneh, Petra, cu 12 schelete, artefacte funerare şi un potir asemănător Sfântului Graal din Indiana Jones.
  • Descoperirea a fost realizată cu ajutorul tehnologiei radar cu impulsuri de unde electromagnetice şi a permis echipei să scoată la lumină rămăşiţe bine conservate şi artefacte din bronz, fier şi ceramică.
  • Experţii cred că scheletele aparţin nabateenilor, un popor arab antic, şi speră ca această descoperire să ofere informaţii despre stilul de viaţă şi statutul lor social.
Urmărește
417 afișări
Imaginea articolului O adevărată aventură Indiana Jones. Un mormânt ascuns sub Petra dezvăluie rămăşiţe umane şi un „Sfânt Graal”

Sursa foto: Pexels

Arheologii au descoperit un mormânt ascuns sub Al Khazneh din Petra, Iordania, un loc faimos prezentat în filmul Indiana Jones and the Last Crusade, scrie Daily Mail. Într-o întorsătură neaşteptată, mormântul conţinea 12 schelete umane, obiecte funerare şi un pocal în formă de potir, asemănător Sfântului Graal din film. Această descoperire este semnificativă, deoarece Petra a fost studiată de peste două secole fără descoperiri de o asemenea amploare.

Săpăturile, conduse de Dr. Pearce Paul Creasman de la Centrul American de Cercetare şi Josh Gates din Expedition Unknown, au fost sprijinite de tehnologia radar cu impulsuri de unde electromagnetice în sol, care a dezvăluit camere ascunse sub Al Khazneh. Aprobarea acordată de Guvernul iordanian a permis echipei să sape, ceea ce a dus la descoperirea scheletelor intacte şi a unor artefacte bine conservate, precum obiecte din bronz, fier şi ceramică. În ciuda climatului aspru din Petra, care include umiditate ridicată şi inundaţii sezoniere, scheletele au fost relativ bine conservate, deşi unele prezentau urme de mucegai.

Experţii cred că aceşti indivizi erau nabateeni, un popor arab antic care a construit Petra şi a prosperat în jurul perioadei naşterii lui Hristos. Petra era un centru comercial înfloritor până la integrarea sa paşnică în Imperiul Roman în anul 106 e.n. Această descoperire ar putea dezvălui informaţii valoroase despre viaţa nabateenilor, inclusiv statutul lor social, dieta şi speranţa de viaţă. Deşi mormântul a fost găsit sub Al Khazneh, se pare că nu s-au găsit rămăşiţe în clădirea emblematică, care probabil a servit drept mausoleu în secolul I e.n. Cercetătorii speră că această descoperire va scoate la lumină o civilizaţie misterioasă, importantă pentru înţelegerea istoriei antice a regiunii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici