O fostă deputată naţionalistă ucraineană a fost împuşcată mortal în Lviv

O fostă deputată naţionalistă ucraineană care a făcut adesea declaraţii deschise în apărarea limbii ucrainene a murit după ce a fost împuşcată de un bărbat în oraşul său natal Lviv.

Urmărește
1903 afișări
Imaginea articolului O fostă deputată naţionalistă ucraineană a fost împuşcată mortal în Lviv

O fostă deputată naţionalistă ucraineană a fost împuşcată mortal în Lviv

Iryna Farion, în vârstă de 60 de ani, a fost pentru scurt timp membră a parlamentului ucrainean din partea partidului ultranaţionalist Svoboda şi a stârnit controverse pentru că reproşa oficialilor şi personalului militar că vorbesc limba rusă, notează AFP.

„A reieşit că Iryna Farion a murit în spital. Medicii au făcut tot posibilul, dar rana ei a fost incompatibilă cu viaţa”, a declarat primarul din Lviv, Andriy Sadovyi, într-o postare pe Telegram.

„Am spus întotdeauna că nu mai există niciun loc sigur în Ucraina. Dar să ai o crimă atât de neruşinată, îndrăzneaţă. Criminalul trebuie să fie găsit”, a spus el.

Un bărbat înarmat necunoscut ar fi împuşcat-o pe Farion vineri seara, potrivit biroului procurorului general al Ucrainei.

„Victima a fost dusă la spital în stare critică, cu o rană prin împuşcare la cap”, a precizat acesta.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că a primit informaţii privind asasinarea lui Farion şi că sunt verificate „toate camerele de supraveghere disponibile”.

Farion a fost unul dintre cei mai vehemenţi apărători ai limbii ucrainene, pierzându-şi slujba de profesor la o universitate din Lviv după ce a declarat că „nu poate numi” ucraineni soldaţii care vorbeau rusa.

Ulterior, ea a fost reintegrată în urma unei hotărâri judecătoreşti pronunţate la Lviv, în vestul ţării.

De la obţinerea independenţei în 1991, Ucraina a depus eforturi legislative pentru promovarea limbii sale naţionale, care a fost suprimată şi adesea marginalizată în favoarea limbii ruse în timpul regimului sovietic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici