- Home
- Externe
- (19.01.2022, 12:54)
- Cezara Mîndrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O fostă ostatică şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale din Columbia
Fosta ostatică FARC, Ingrid Betancourt, s-a înscris în cursa pentru a fi candidată la alegerile prezidenţiale din Columbia, programate pentru primăvara anului 2022.
Urmărește
339 afișări
Sursa foto: Mediafax Foto/AFP
Ingrid Betancourt, o fostă senatoare care a fost ţinută ostatică timp de şase ani de cel mai mare grup de gherilă din Columbia, va candida la preşedinţie, a declarat ea marţi, 18 ianuarie. Aceasta intră într-o cursă larg deschisă, într-un moment în care ţara ei se află la o răscruce politică şi socială critică.
Când a fost răpită, acum 20 de ani, Betancourt îşi făcea campanie tot pentru preşedinţie. Acum, a spus ea, ţara se confruntă cu acelaşi „sistem corupt” şi aceleaşi „maşinării politice” cu care luptase şi atunci.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
„Astăzi sunt aici să termin ceea ce am început”, a declarat ea, citată de BBC. „Sunt aici pentru a revendica drepturile a 51 de milioane de columbieni care nu îşi găsesc dreptatea, pentru că trăim într-un sistem conceput pentru a recompensa criminalii”.
Candidata la preşedinţie a fost capturată în 2002 şi deţinută de cea mai mare forţă de gherilă a ţării, Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), timp de mai bine de şase ani. După 50 de ani de război, guvernul şi gruparea rebelă au semnat un acord de pace în 2016, însă, între timp, au apărut alte grupări armate dornice de luptă.
După anii petrecuţi în captivitate — când a fost ţinută chiar şi în lanţuri — Betancourt a susţinut atât procesul de pace, cât şi eliminarea completă a grupului FARC, devenind un simbol al încercărilor naţionale de a recunoaşte costurile războiului, dar şi de a trece dincolo de acesta.
Într-un interviu acordat anul trecut publicaţiei The Times, candidata a numit acordul de pace „o fereastră – o oportunitate generaţională – de a lăsa în urmă violenţa nebună pe care am trăit-o în toate vieţile noastre”.
Pentru a face progrese în rândul alegătorilor, Sergio Guzmán, un analist din Bogotá, a spus că Ingrid Betancourt „trebuie să vândă ideea că reconcilierea este mai bună decât populismul”.
În 2002, Betancourt şi-a lansat o campanie pentru preşedinţie ca membru al Partido Verde Oxígeno, o mişcare politică tânără, cu o filosofie pacifistă, ecologică, anticorupţie. Pe 23 februarie 2002, în timp ce călătorea spre un eveniment din oraşul San Vicente del Caguán, a fost oprită la un baraj rutier şi luată ostatică de FARC. În anii petrecuţi în captivitate, ea a fost tratată cu brutalitate şi a încercat să evadeze în mod repetat, experienţe pe care le-a povestit în cartea ei „Chiar tăcerea are un sfârşit”.
În ceea ce priveşte situaţia actuală a ţării, există o nemulţumire larg răspândită faţă de actualul preşedinte, Iván Duque, care este un produs al instituţiei politice de dreapta a ţării, în timp ce un populist de stânga, Gustavo Petro, conduce în sondajele prezidenţiale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ministrul Industriei din Emiratele Arabe Unite: "Lumea trebuie să investească peste 3 trilioane de dolari în surse regenerabile în următorii 10 ani"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe