O lună până la ziua alegerilor din SUA. Cine va conduce America?

Este oficial ultima lună de campanie pentru alegerile prezidenţiale din 2024 din SUA, o campanie care a părut nebunească timp de luni de zile, scrie CNN.

Urmărește
216 afișări
Imaginea articolului O lună până la ziua alegerilor din SUA. Cine va conduce America?

Americanii au fost martorii retragerii din cursă a preşedintelui democrat în exerciţiu, ai scăpării la limită a candidatului republican de o tentativă de asasinat şi ai ascensiunii primei femei de culoare pe o listă naţională.

În prima săptămână din octombrie, campania lui Kamala Harris cheltuieşte cel mai mult în trio-ul critic al statelor „Zidul albastru” - au rezervat peste 5 milioane de dolari în Pennsylvania, aproximativ 4 milioane de dolari în Michigan, plus aproximativ 2,7 milioane de dolari în Wisconsin. Şi acest lucru are sens - dacă Harris câştigă toate aceste trei state, plus votul electoral din Nebraska în cel de-al doilea district al Congresului (unde campania are, de asemenea, mai mult de 300.000 de dolari în timp de publicitate în această săptămână), ea este următorul preşedinte.

Pe de altă parte, campania lui Donald Trump se îndreaptă spre Sun Belt. În această săptămână, campania lui Trump cheltuieşte cel mai mult pe reclame în Pennsylvania, 3,8 milioane de dolari - este într-adevăr pivotul strategiilor ambelor părţi. Dar, în plus, campania cheltuieşte 3,4 milioane de dolari în Carolina de Nord şi aproape 3 milioane de dolari în Georgia, celelalte ţinte principale, iar dacă va câştiga aceste două state plus Pennsylvania, se va întoarce la Casa Albă.

Mai este o lună până la ziua alegerilor, dar atât de mulţi americani votează deja, încât ziua alegerilor este, fără îndoială, chiar acum. În plus, numărarea voturilor prin corespondenţă şi posibila renumărare a voturilor în statele importante înseamnă că probabil nu vom şti cine a câştigat alegerile imediat după închiderea urnelor pe 5 noiembrie.

Indiferent ce se întâmplă cu alegerile din 2024, este puţin probabil ca Trump să accepte rezultatele în cazul în care Harris câştigă. Aliaţii săi se pregătesc pentru o luptă juridică după ziua alegerilor pentru a contesta voturile şi, eventual, certificarea rezultatelor alegerilor, care trebuie să fie finalizată până la 11 decembrie pentru ca alegătorii să se adune în capitalele statelor şi să exprime oficial voturile electorale pe 17 decembrie.

Apoi, aşa cum toată lumea ar trebui să îşi amintească din 2020, voturile electorale urmează să fie numărate în Congres, de această dată sub preşedinţia vicepreşedintelui Harris, la 6 ianuarie 2025. Noul preşedinte depune jurământul la 20 ianuarie 2025.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici