Oficial turc: Statele Unite vor instala rachete Patriot şi trupe în Turcia

Statele Unite vor instala două baterii de rachete de tip Patriot şi aproximativ 400 de militari în Turcia, în cadrul NATO, cu scopul de a consolida apărarea aliatului turc, în contextul în care războiul civil din Siria vecină devine tot mai violent, a anunţat un oficial turc.

Urmărește
259 afișări
Imaginea articolului Oficial turc: Statele Unite vor instala rachete Patriot şi trupe în Turcia

Oficial turc: Statele Unite vor instala rachete Patriot şi trupe în Turcia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ordinul oficial în vederea acestei mobilizări a fost semnat de către secretarul american al Apărării Leon Panetta, înainte ca avionul la bordul căruia se afla să aterizeze vineri la baza de la Incirlik, în sudul Turciei, i-a anunţat purtătorul său de cuvânt, George Little, pe jurnalişti care îl însoţeau.  

"Secretarul a semnat un ordin, în timp ce ne aflam în drum către Turcia, care priveşte instalarea a două baterii de rachete (de tip) Patriot şi a 400 de militari pentru a le susţine în Turcia", a subliniat purtătorul de cuvânt, care a adăugat că operaţiunea va fi efectuată "în săptămânile următoare".

Turcia "este un aliat apropiat", iar administraţia americană este pregătită, în contextul NATO, să contribuie la apărarea sa, a continuat Little.

În afară de Statele Unite, Olanda şi Germania sunt pregătite să instaleze rachete Patriot în sudul Turciei, la cererea Ankarei.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor de la baza de la Incirlik, în faţa a 200 de militari americani, unde sunt staţionate forţe de aviaţie americane sub comandamentul NATO, precum şi cele ale Turciei, şeful Pentagonului a apreciat că distrugerea arsenalului chimic al regimului sirian "reprezintă o provocare".

"Nu este uşor. Nu vă puteţi duce acolo să le distrugeţi", a spus el, deoarece s-ar putea emana vapori toxici.

"Vrem să ne asigurăm că (armele chimice) nu sunt utilizate şi nu cad pe mâini greşite", a subliniat responsabilul american, exprimând faptul că Statele Unite "lucrează cu Turcia, Iordania şi Israel pentru a încerca să supravegheze ce se întâmplă", în legătură cu armele din Siria.

Panetta a apreciat că ţara sa ar trebui să fie pregătită pentru orice posibilitate. "Să faci asta propriului popor este inimaginabil. Cu taote acestea istoria este plină de lideri care au luat asemenea decizii teribile", a spus Panetta.

"Aşadar trebuie să fim pregătiţi (...) Să evaluăm toate posibilităţile", a adăugat secretarul american al Apărării, care a părăsit baza pentru a se întoarce în Statele Unite după o vizită care a durat puţin peste o oră.

Comunitatea internaţională a multiplicat în ultimele zile avertizările către preşedintele sirian Bashar al-Assad în legătură cu recurgerea la arme chimice.

Preşedintele Barack Obama a declarat că "recurgerea la arme chimice este şi va fi total inacceptabilă".

Rachetele sol-aer Patriot ar putea distruge în zbor rachete balistice tactice, rachete de croazieră şi avioane, potrivit fabricantului american, Lockheed Martin.

Bateriile Patriot, care vor fi instalate pe teritoriul Turciei ar putea include şi sisteme de tip "PAC-3", ultima generaţie de rachete, grupate câte 16 pe lansatoare mobile (camioane), în plus faţă de cele de tip PAC-2, care pot fi instalate câte 4.

Primele rachete Patriot au fost folosite de forţele americane în anii 80, în timpul războiului din Golf, pentru a contracara ameninţarea rachetelor irakiene de tip Scud.

La începutul anilor '90, mai multe baterii Patriot, furnizate de către Olanda, au fost instalate pentru prima dată în Turcia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici