ONU acuză Israelul de crime de război pentru atacurile asupra spitalelor din Gaza

O comisie de anchetă a Organizaţiei Naţiunilor Unite a acuzat Israelul că a pus în aplicare o „politică concertată de distrugere a sistemului de sănătate din Gaza” în timpul războiului său cu Hamas, scrie BBC.

Urmărește
308 afișări
Imaginea articolului ONU acuză Israelul de crime de război pentru atacurile asupra spitalelor din Gaza

ONU acuză Israelul de crime de război pentru atacurile asupra spitalelor din Gaza

Comisia a declarat că atacurile israeliene asupra facilităţilor de asistenţă medicală din Gaza şi tratamentul aplicat de Israel deţinuţilor palestinieni constituie crime de război, precum şi crima împotriva umanităţii de „exterminare”.

Hamas şi alte grupuri palestiniene sunt, de asemenea, acuzate de crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru tratamentul aplicat ostaticilor israelieni deţinuţi în Gaza.

Israelul nu a comentat încă, dar a acuzat mult timp ONU de părtinire şi a respins rapoartele critice anterioare.

Raportul, care va fi prezentat Adunării Generale a ONU la 30 octombrie, a fost condus de Navi Pillay, fostul şef sud-african al ONU pentru drepturile omului.

Forţele de securitate israeliene au „ucis, reţinut şi torturat în mod deliberat personalul medical”, se arată în raport, în timp ce copiii „au fost cei mai afectaţi” de „colapsul sistemului de sănătate”.

Comisia citează cazul lui Hind Rajab, în vârstă de 5 ani, a cărei maşină a fost lovită în timp ce ea şi familia ei încercau să fugă de bombardament. Mai mulţi membri ai familiei au fost ucişi, dar Hind a reuşit să sune la Semiluna Roşie Palestiniană pentru a cere ajutor. Ambulanţa care încerca să ajungă la ea a fost, de asemenea, bombardată, iar Hind, familia sa şi echipajul ambulanţei au murit cu toţii.

Comisia afirmă că atacurile asupra sistemului de sănătate au „provocat condiţii de viaţă care au dus la distrugerea a generaţii de copii palestinieni şi, potenţial, a poporului palestinian ca grup”.

Raportul susţine că grupurile armate palestiniene, inclusiv Hamas, au supus ostaticii israelieni la „violenţă fizică, abuzuri, violenţă sexuală, izolare forţată, acces limitat la facilităţi de igienă, apă şi alimente, ameninţări şi umilinţe”.

Raportul solicită eliberarea imediată şi necondiţionată a ostaticilor rămaşi.

Raportul îşi exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la tratamentul a mii de deţinuţi palestinieni, unii dintre ei copii.

Forţele de securitate israeliene i-au supus la abuzuri sistematice, inclusiv tortură, violuri şi alte forme de violenţă sexuală, se afirmă în raport.

Raportul îl numeşte direct pe ministrul securităţii naţionale al Israelului, Itamar Ben-Gvir, afirmând că abuzurile au avut loc „la ordinele directe” ale acestuia.

Raportul conţine dovezi detaliate şi se adaugă preocupărilor din ce în ce mai mari, reflectate într-un caz la Curtea Internaţională de Justiţie şi în anchete ale Curţii Penale Internaţionale, cu privire la desfăşurarea războiului din Orientul Mijlociu.

Războiul a început după atacul fără precedent al Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie 2023, în care aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise şi alte 251 au fost luate ostatice. Peste 42.060 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu, condus de Hamas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici