Operaţiunea de aselenizare a primei navete spaţiale israeliene a eşuat/ Vehiculul s-a prăbuşit pe Lună din cauza unor defecţiuni tehnice

Naveta spaţială israeliană Beresheet s-a prăbuşit în cursul operaţiunii de aselenizare, în urma unor defecţiuni tehnice la motorul principal, iar conexiunea cu naveta s-a întrerupt, informează postul BBC News.

Urmărește
2738 afișări
Imaginea articolului Operaţiunea de aselenizare a primei navete spaţiale israeliene a eşuat/ Vehiculul s-a prăbuşit pe Lună din cauza unor  defecţiuni tehnice

Operaţiunea de aselenizare a primei navete spaţiale israeliene a eşuat/ Vehiculul s-a prăbuşit pe Lună în urma unor defecţiuni tehnice

În cazul unui succes, ar fi fost prima aselenizare cu o navetă spaţială privată, iar Israelul ar fi devenit al patrulea stat din lume care reuşeşte să ajungă pe Lună, după Uniunea Sovietică, SUA şi China.

"Nu am reuşit, dar în mod clar am încercat", a declarat Morris Kahn, unul din iniţiatorii şi finanţatorii proiectului.

Vehiculul Beresheet (Geneză, în ebraică) a fost construit, începând din 2011, de SpaceIL, o organizaţie non-profit din cadrul Universităţii Tel Aviv.

Organizaţia şi-a început activitatea în 2011, pe baza iniţiativei Google Lunar XPrize, care oferea un premiu de peste 20 de milioane de dolari primei organizaţii cu finanţare privată care reuşea să ajungă pe Lună. Atunci, un grup de trei ingineri a anunţat, în timpul unei conferinţe pe tema spaţiului, că intenţionează să construiască o navetă spaţială care să ajungă pe satelitul natural al Pământului. Declaraţia a atras atenţia miliardarului sud-african Morris Kahn, care s-a oferit să îi finanţeze după ce a aflat că ei nu dispuneau de un buget.

Deşi reprezentanţii SpaceIL nu au ajuns să ia distincţia - care a rămas fără câştigâtor în anul 2018 - compania a reuşit să facă rost de fonduri private în valoare de 100 de milioane de dolari. Kahn a contribuit cu suma de 43 de milioane de dolari, iar banii rămaşi au fost acoperiţi din surse private.

Robotul Beresheet, care are 589 de kilograme, a fost lansat pe 21 februarie,cu o rachetă a companiei americane SpaceX.

În timpul operaţiunii, Beresheet a făcut fotografii cu cea mai îndepărtată parte a Lunii, de la o distanţă de 550 de kilometri. Aeronava a efectuat câteva fotografii cu Pământul în timpul zborului spre Lună.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici