Papa Francisc le cere credincioşilor să se roage pentru el, la împlinirea unui an de pontificat

Papa Francisc le-a cerut, joi, pe Twitter catolicilor să îl ajute rugându-se pentru el, după un an de pontificat plin de elogii, în pofida câtorva voci care se ridică pentru a deplânge discreţia sa pe tema unor subiecte deranjante precum pedofilia.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc le cere credincioşilor să se roage pentru el, la împlinirea unui an de pontificat

Papa Francisc le cere credincioşilor să se roage pentru el, la împlinirea unui an de pontificat

La 17 martie 2013, primul mesaj pe Twitter al primului papă argentinian din istorie le-a cerut credincioşilor să se roage pentru el în această misiune grea de şef al unei Biserici cu 1,2 milioane de adepţi.

Francisc a petrecut prima anivesare ca papă în izolare, alături de cardinali.

"Papa nu a vrut să facă nimic diferit faţă de celelalte zile. Este în perfect acord cu stilul său de a fi sobru şi de a pune accentul pe rugăciune", a explicat pentru AFP purtătorul său de cuvânt, părintele Federico Lombardi.

Fotografiile l-au arătat aşezat pe o bancă într-o capelă modestă, îmbrăcat în alb, în mijlocul prelaţilor în ţinută neagră foarte sobră.

Împreună cu 82 de membri din Curie, papa a mers cu autocarul, duminică, la o casă religioasă din sud-estul Romei. Ei urmează aici exerciţii spirituale, la care Curia se supune în fiecare an înaintea Sărbătorilor Pascale, dar care au loc pentru prima dată în afara Vaticanului.

Jorge Mario Bergoglio, în vârstă de 77 de ani, care duce o viaţă simplă într-un apartament cu trei camere de la reşedinţa Santa Marta din Vatican şi care a renunţat la capa roşie a predecesorului său, se bucură de o popularitate inedită.

El este urmărit pe Twitter de peste 12 milioane de "followers" şi dacă numărăm mesajele reluate, el este mai citit decât preşedintele american Barack Obama.

În Statele Unite, el a fost pe prima pagină a revistei Time, în calitate de personalitate a anului 2013, dar a apărut şi în reviste precum Esquire sau Rolling Stone. În Italia a apărut un săptămânal intitulat "Il mio papa" în stilul Voici sau Gala.

Popularitatea Papei Francisc şi imagina sa de progresist contrastează cu diverse tensiuni în cadrul Bisericii. Reformele pe care le-a lansat, cu reducerea posturilor pe care o implică, generează îngrijorări. La fel ca încurajarea dezbaterilor deschise privind accesul la comuniune al persoanelor divorţate şi recăsătorite.

Andrea Tornielli, specialist în problemele Vaticanului la cotidianul La Stampa, a recunoscut într-un interviu acordat AFP că există o oarecare "rezistenţă" dar că "nu crede că se vor constitui grupuri" împotriva lui.

În mediile progresite, Francisc este văzut pozitiv dar există o dezamăgire perceptibilă în faţa absenţei unei turnuri puternice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici