Parlamentul Chinei a aprobat continuarea procedurii elaborării controversatei legi privind Hong Kong

  • Parlamentul Chinei a aprobat continuarea procedurii elaborării controversatei legi a siguranţei naţionale în Hong Kong
  • Plenul Congresului Naţional Popular a aprobat o rezoluţie care autorizează Comisia Permanentă să elaboreze noua lege privind siguranţa naţională
  • Mike Pompeo: Provincia Hong Kong nu mai beneficiază de o prea mare autonomie faţă de Administraţia Chinei
Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului  Parlamentul Chinei a aprobat continuarea procedurii elaborării controversatei legi privind Hong Kong

Parlamentul Chinei a aprobat continuarea procedurii elaborării controversatei legi privind Hong Kong

Parlamentul Chinei a aprobat, joi, procedura de elaborare a noii legi privind siguranţa naţională aplicabilă în Hong Kong, pe fondul criticilor privind încercarea Administraţiei de la Beijing de consolidare a controlului asupra provinciei autonome.

Plenul Congresului Naţional Popular a aprobat o rezoluţie care autorizează Comisia parlamentară Permanentă să elaboreze noua lege privind siguranţa naţională. Iniţiativa, prima etapă a procedurii de adoptare a legii, a fost aprobată cu 2.878 de voturi pentru, un vot împotrivă şi şase abţineri, conform cotidianului South China Morning Post. Proiectul de lege are rolul "instituirii şi îmbunătăţirii sistemului legal şi mecanismelor de implementare în Regiunea administrativă specială Hong Kong, în scopul garantării siguranţei naţionale".

Comisia Permanentă a Parlamentului Chinei va iniţia acum elaborarea detaliată a legii. Guvernul din Kong Kong va avea sarcina de a constitui noi instituţii, urmând să fie stabilit gradul de control al Administraţiei de la Beijing.

Provincia Hong Kong nu mai beneficiază de o prea mare autonomie faţă de Administraţia Chinei, a transmis, miercuri după-amiază, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, Congresului SUA. "Departamentul de Stat este obligat prin Legea politică privind Hong Kong-ul să evalueze autonomia teritoriului faţă de China. După analizarea atentă a evoluţiilor din perioada de raportare, am certificat Congresului astăzi că Hong Kong-ul nu mai continuă să garanteze condiţiile prevăzute în legislaţia SUA în modul în care condiţiile SUA se aplicau în Hong Kong înainte de iulie 1997. Nicio persoană raţională nu poate afirma astăzi că Hong Kong-ul menţine un nivel ridicat de autonomie faţă de China, dată fiind situaţia internă", a declarat Mike Pompeo în Congresul SUA.

"Hong Kong-ul şi locuitorii săi dinamici, întreprinzători şi liberi au înflorit decenii întregi ca fiind un bastion al libertăţii, iar decizia de acum nu îmi face deloc plăcere. Dar elaborarea unor politici sănătoase necesită recunoaşterea realităţii. În timp ce Statele Unite sperau la un moment dat că un Hong Kong liber şi prosper ar oferi un model Chinei autoritariste, acum este clar că de fapt China modelează Hong Kong-ul după sine. Statele Unite sunt alături de poporul din Hong Kong în lupta cu negarea din ce în ce mai mare de către Partidul Comunist chinez a autonomiei promise", a subliniat Mike Pompeo.

Anularea statutului special al Hong Kong-ului ar accelera declinul economic şi financiar al provinciei, afectată deja de încercările Beijingului de consolidare a controlului politic. Hong Kong-ul este un partener comercial important al Statelor Unite prin virtutea statutului special. Schimburile comerciale dintre SUA şi Hong Kong sunt la nivelul de 67 de miliarde de dolari anual. Peste 1.300 de companii americane au activităţi în Hong Kong şi 80.000 de cetăţeni americani locuiesc în această provincie.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat Beijingul cu o reacţie "foarte puternică" faţă de iniţiativa de securitate naţională, iar Uniunea Europeană a îndemnat Administraţia Chinei să respecte autonomia provinciei Hong Kong.

Premierul din Hong Kong, Carrie Lam, afirmă că noua lege privind siguranţa naţională elaborată de Beijing nu va afecta drepturile locuitorilor provinciei autonome chineze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici