- Home
- Externe
- BRUXELLES, (11.11.2014, 16:53)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PPE: Prin decizia CJUE, abuzurile în sistemul social pot fi evitate respectând libertatea circulaţiei
Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene demonstrează că statele membre pot evita turismul pentru facilităţi sociale fără a afecta libertatea de circulaţie a persoanelor în spaţiul comunitar, consideră grupul Partidului Popular European din Parlamentul European.
Urmărește
97 afișări
PPE: Prin decizia CJUE, abuzurile în sistemul social pot fi evitate respectând libertatea circulaţiei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene este o dovadă că statele membre pot evita turismul pentru beneficii sociale fără a încălca libertatea de circulaţie a cetăţenilor", a reacţionat Manfred Weber, preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European.
"Verdictul transmite un semnal foarte puternic, evidenţiind că statele membre au multe opţiuni şi instrumente legale pentru a se asigura că nu există abuzuri asupra sistemului, fără însă a contesta libertatea de circulaţie, un principiu fundamental al Uniunii Europene", argumentează Manfred Weber.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
"Decizia de astăzi transmite un semnal clar statelor membre şi în mod special premierului Marii Britanii", a subliniat liderul grupului PPE.
Un stat membru al Uniunii Europene trebuie să aibă posibilitatea de a refuza acordarea de ajutoare sociale cetăţenilor străini care nu muncesc şi care vin dintr-o altă ţară UE doar pentru a obţine indemnizaţii sociale, a stabilit, marţi, Curtea de Justiţie a UE, sesizată într-o cauză cu români, de la o instanţă din Germania. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit, răspunzând la întrebările adresate de Tribunalul Social din Leipzig (Germania), într-o cauză cu români, că orice stat membru trebuie să aibă posibilitatea de a refuza să ofere indemnizaţii sociale pentru cetăţenii care nu muncesc şi care se folosesc de libertatea de circulaţie doar pentru a obţine ajutorul social al unui alt stat membru.
În Germania, străinii care vin pentru a obţine ajutorul social sau al căror drept de şedere decurge din unicul obiectiv al căutării unui loc de muncă sunt excluşi de la prestaţiile asigurării de bază, care urmăresc în special asigurarea subzistenţei beneficiarilor.
Tribunalul Social din Leipzig a fost sesizat privind un litigiu între doi cetăţeni români, Elisabeta Dano şi fiul său, Florin, şi Centrul pentru forţă de muncă din Leipzig, care a refuzat să le acorde prestaţii ale asigurării de bază, a precizat CJUE. Autorităţile germane au precizat că Elisabeta Dano nu a intrat în Germania pentru a căuta un loc de muncă şi, deşi a solicitat prestaţiile asigurării de bază rezervate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, reiese din dosar că aceasta nu era în căutarea unui loc de muncă. "Nu are nicio calificare profesională şi până în prezent nu a exercitat o activitate profesională nici în Germania, nici în România. Ea şi fiul său locuiesc cel puţin din luna noiembrie 2010 în Germania, la o soră a doamnei Dano, care le asigură hrana. Doamna Dano primeşte pentru fiul său alocaţie de stat pentru copii în cuantum de 184 de euro, precum şi un avans din pensia alimentară în cuantum de 133 de euro pe lună. Aceste prestaţii nu fac obiectul prezentei cauze", se arată în documentele transmise CJUE.
Ca răspuns la întrebările adresate de Tribunalul Social din Leipzig, CJUE statuează, prin hotărârea de marţi, că, pentru a putea avea acces la anumite prestaţii sociale, cetăţenii altor state membre nu pot pretinde o egalitate de tratament cu cei ai statului gazdă decât dacă şederea lor respectă condiţiile Directivei "cetăţean al Uniunii".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe