PRĂBUŞIREA MH17: Olanda prezintă raportul final cu privire la cauzele catastrofei

Biroul Olandez pentru Securitate urmează să publice marţi un raport final cu privire la doborârea zborului MH17 al companiei Malaysian Airlines în estul Ucrainei, în aprilie 2014, în care au fost ucise toate cele 298 de persoane de la bordul avionului, relatează BBC News online.

Urmărește
3832 afișări
Imaginea articolului PRĂBUŞIREA MH17: Olanda prezintă raportul final cu privire la cauzele catastrofei

PRĂBUŞIREA MH17: Olanda prezintă raportul final cu privire la cauzele catastrofei

Potrivit unor rezultate preliminare, avionul a fost lovit de "obiecte, cu viteză foarte mare, din afara avionului", ceea ce alimentează speculaţii potrivit cărora ar fi vorba despre o rachetă de tip sol-aer.

Occidentul şi Ucraina afirmă că rebeli proruşi susţinuţi de Moscova au doborât Boeingul 777, în timp ce Rusia acuză Ucraina. Însă raportul nu va spune cine este de vină.

Moscova urmează să publice propriul raport.

Avionul, care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur, s-a prăbuşit în estul Ucrainei, într-o zonă aflată sub controlul rebelilor, pe 17 iulie 2014, în toiul conflictului armat între trupe guvernamentale şi separatişti proruşi.

Printre victime se află 193 de cetăţeni olandezi.

Patru întrebări

Biroul Olandez pentru Securitate urmează să-şi prezinte concluziile mai întâi familiilor şi rudelor victimelor şi apoi presei, la baza militară Gilze-Rijen.

Biroul va prezenta, de asemenea, părţi din avion, aduse din regiunea Doneţk, aflată sub controlul separatiştilor proruşi, şi reconstituite.

Raportul analizează patru probleme, şi anume ce a cauzat dezintegrarea avionului în zbor; de ce zbura într-o regiune de conflict; de ce au fost nevoite unele rude să aştepte patru zile pentru a primi confirmarea oficială a morţii celor apropiaţi aflaţi la bord şi în ce măsură erau conştienţi pasagerii şi membrii echipajului de ceea ce se întâmpla în ultimele momente.

Cu toate acestea, raportul nu va aborda în mod direct problema vinei dezastrului.

Asta, din cauză că Biroul nu are autoritatea să atribuie vina, conform reglementărilor care guvernează anchetele cu privire la prăbuşirea zborurilor internaţionale.

O anchetă penală separată, condusă de olandezi, se desfăşoară în continuare, iar rezultatele ei urmează să fie publicate peste mai multe luni.

Procurorii au sugerat că aeronava a fost cel mai probabil doborâtă cu ajutorul unei rachete sol-aer de tip Buk. Ei au anunţat în august că anchetau în legătură cu fragmente "provenind eventual de la o (rachetă de tip) Buk".

Guvernul de la Kiev şi o serie de oficiali occidentali au afirmat că racheta a fost adusă din Rusia şi lansată din regiunea ucraineană aflată sub controlul rebelilor proruşi.

Rusia dezminte aceste acuzaţii şi susţine că avionul a fost doborât fie de către o rachetă de tip sol-aer lansată de către forţe ucrainene, fie de către un avion ucrainean de vânătoare.

Guvernul ucrainean respinge aceste afirmaţii ca nefondate.

Rusia a opus, în iulie, un vot de veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care crea un tribunal internaţional cu privire la catastrofa aeriană a MH17.

Preşedintele rus Vladimir Putin declara, la vremea respectivă, că înfiinţarea unui asemenea tribunal ar fi "prematură" şi "contraproductivă".

Înainte ca raportul olandez să fie publicat marţi, producătorul rus de stat de armament Almaz-Antey - care fabrică rachete de tip Buk - urmează să anunţe rezultatele propriei anchete cu privire la prăbuşire.

Oficiali guvernamentali ruşi de rang înalt au apreciat că anchetatorii olandezi nu au cooperat cu experţi ruşi.

"O serie de fapte (despre doborârea avionului) care au fost prezentate de Rusia par că nu au fost luate în considerare - din motive pe care nu le înţelegem", a declarat luni Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al lui Putin.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici