Premierul spaniol a fost citat ca martor în cazul în care soţia sa e acuzată de corupţie

Un tribunal spaniol l-a citat luni pe prim-ministrul Pedro Sanchez pentru a depune mărturie în calitate de martor într-o anchetă privind acuzaţiile de corupţie şi trafic de influenţă împotriva soţiei sale, care l-au determinat să ia în considerare demisia în aprilie.

Urmărește
214 afișări
Imaginea articolului Premierul spaniol a fost citat ca martor în cazul în care soţia sa e acuzată de corupţie

Premierul spaniol a fost citat ca martor în cazul în care soţia sa e acuzată de corupţie

Sanchez, care conduce un guvern minoritar condus de socialişti, va fi audiat de judecătorul de instrucţie Juan Carlos Peinado la reşedinţa sa oficială, Palatul Moncloa, pe 30 iulie, a declarat instanţa, citată de Reuters.

Procedurile fac parte dintr-o investigaţie preliminară pentru a stabili dacă Begona Gomez s-a folosit de poziţia sa de soţie a premierului pentru a obţine sponsorizări pentru un curs universitar de masterat pe care l-a condus.

Peinado a declarat că mărturia lui Sanchez ar fi „convenabilă, utilă şi relevantă” pentru ca ancheta să stabilească dacă a existat trafic de influenţă.

În conformitate cu legislaţia spaniolă, rudele apropiate, inclusiv soţii, pot refuza să răspundă la întrebări, a declarat avocatul Luis Romero pentru Reuters.

Gomez a apărut în faţa judecătorului vineri, dar a refuzat să răspundă la întrebări, conform instrucţiunilor avocaţilor săi, care au declarat că cazul este „nefondat”.

Ea nu a comentat public cazul, dar Sanchez a negat acuzaţiile împotriva sa, spunând că acestea au fost nefondate şi orchestrate de inamici politici de dreapta.

„Este evident că acesta a fost întotdeauna un caz înscenat, o înscenare a extremei drepte şi a dreptei împotriva prim-ministrului”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt parlamentar socialist Patxi Lopez.

În aprilie, Sanchez a luat o pauză de cinci zile de la îndatoririle sale pentru a se gândi dacă să demisioneze după ce instanţa a deschis ancheta, dar în cele din urmă a decis să rămână în funcţie.

Este prima dată când un prim-ministru spaniol în funcţie este chemat să depună mărturie într-un caz judiciar de când Mariano Rajoy a fost citat ca martor în 2017 într-un caz de corupţie care a dus la condamnarea mai multor membri ai Partidului Popular conservator şi, în cele din urmă, la un vot de neîncredere în Rajoy în 2018.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici