- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Presa germană relatează pe larg despre protestele din România
Marile ziare, posturile de radio, televiziunile şi publicaţiile online din Germania au relatat încă de la început despre protestele din România, într-o ţară în care presa acordă multă atenţie oricăror manifestaţii împotriva programelor de austeritate, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică.
Presa germană relatează pe larg despre protestele din România (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Chiar şi ziarele regionale ca Hamburger Abendblatt se concentrează nu numai asupra violenţelor, incendiilor şi jafului de pe străzile din centrul Bucureştiului, asupra zecilor de răniţi şi huliganismului unor microbişti sau asupra protestelor din celelalte oraşe ale ţării, ci şi asupra furiei generate de "stilul autoritar" al preşedintele Traian Băsescu.
În România, furia demonstranţilor se îndreaptă împotriva preşedintelui Băsescu, a sistemului său clientelar şi a severului curs al politicii de austeritate, îndurat de români de doi ani: pensiile sunt îngheţate, asistenţa şi serviciile medicale sunt de neplătit, salariile funcţionarilor de stat au fost reduse, scrie portalul newsclick.de, într-un comentariu intitulat "Cetăţeni Furioşi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Furia sporeşte", titrează şi Sueddeutsche Zeitung, în ediţia sa electronică, realizând un reportaj consacrat tulburărilor care au cuprins mai multe oraşe mari ale României.
Stilul autocratic de conducere al preşedintelui Băsescu, indicaţiile date Guvernului de a acţiona în sensul dorit de el, precum şi măsurile economice adoptate prin eludarea Parlamentului, au alimentat nemulţumirea crescândă a populaţiei, semnalează unul dintre numeroasele articole pe această temă publicate de pagina electronică a cotidianului berlinez Taz.
Acestea subliniază că la originea nemulţumirii românilor au stat spolierea statului social, măsurile de privatizare drastice, nepotismul şi sistemul clientelar, prăpastia tot mai adâncă între majoritatea săracă a populaţiei şi o pătură mică de proaspăt îmbogăţiţi.
Pe scurt, în România nu poate fi vorba despre democratizare, iar procesul va dura ani buni de acum înainte, afirmă Braunschweiger Zeitung. "Dar şi în România partenerii Uniunii Europene au cam închis ochii în faţa realităţii, pentru a face posibilă aderarea ţării în 2007. Acum iese la iveală celălalt chip al unui stat care a făcut deja multe progrese dar ai cărui cetăţeni refuză să accepte continuarea sine die a politicii de austeritate dure pentru a diminua datoriile", conchide cotidianul.
Nici portalul revistei Focus nu ocoleşte protestele din România şi publică un articol în care enumeră cauzele care au scos în stradă sute de demonstranţi, timp de cinci zile. Acesta relatează şi despre o cruce înălţată de protestatari la Bucureşti, pe care scria Băsescu = Ceauşescu.
În finalul articolului este citată şi opinia ministrului român de Externe, Teodor Baconschi, împuternicit de către Guvern să iniţieze un dialog cu societatea civilă. Acesta consideră că în ultimii doi ani elita politică a ţării s-a baricadat, ceea ce a consolidat în rândul populaţiei senzaţia unui stat birocratic opresiv.
Preconizata reformă radicală de privatizare a sistemului de asistenţă medicală şi sănătate a fost deocamdată retrasă, constată Die Presse de la Viena, subliniind că politica de austeritate dură i-a ridicat pe cetăţeni pe baricade.
Frankfurter Rundschau şi unele ziare regionale se referă la Raed Arafat şi la conflictul provocat de proiectul reformei sănătăţii, la corupţia şi nepotismul din ţară şi, nu în ultimul rând, la programul de economisire adoptat de Guvern.
Postul public naţional de radio, Deutschlandfunk, evidenţiază părţile bune ale acestui program de austeritate care, chiar şi impus de FMI, "a adus României, în vremuri grele, stabilitate şi o creştere economică sănătoasă".
Deutschlandfunk îl citează pe premierul Emil Boc care s-a arătat conştient de faptul că beneficiile programului său de austeritate nu au ajuns încă, din păcate, să umple buzunarele cetăţenilor.
Presa îşi împarte simpatiile, parţial, şi în funcţie de propria orientare politică. Publicaţiile conservatoare se arată mai puţin critice la adresa Guvernului de centru-dreapta de la Bucureşti, decât cele de stânga.
La rândul lor, cele de stânga precum Die Tageszeitung de la Berlin sunt mult mai înclinate să critice ideea privatizărilor din sistemul sănătăţii şi să acorde înţelegere demonstranţilor care-l condamnă pe Traian Băsescu, invocând "jefuirea statului social".
Die Welt îl citează pe premierul României, Emil Boc, reluând apelul său la dialog şi memorabila declaraţie a acestuia potrivit căreia aruncatul cu pietre nu este o soluţie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36