- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele sârb va face o vizită istorică la Vukovar, în Croaţia
Preşedintele sârb, Boris Tadici, va efectua, joi, o vizită istorică la Vukovar, în estul Croaţiei, unde au avut loc cele mai mari atrocităţi din timpul războiului (1991-1995).
Preşedintele sârb va face o vizită istorică la Vukovar, în Croaţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Vizita lui Tadici, care va fi urmată de o vizită oficială la Zagreb, în cursul acestei luni, este percepută ca un alt pas către reconciliere în Balcani, după conflictele interetnice din anii '90. El va fi primul lider sârb care va aduce un omagiu victimelor de la Vukovar.
Tadici şi omologul său croat, Ivo Josipovici, vor aduce un omagiu celor aproximativ 200 de civili şi prizonieri de război croaţi, ucişi de forţele sârbe după luarea cu asalt a oraşului, în noiembrie 1991, şi un asediu de trei luni în urma căruia au fost expulzate circa 22.000 de persoane de altă origine decât sârbă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Masacrul de la Vukovar a fost episodul cel mai sângeros al războiului din 1991-1995. Doi foşti oficiali ai Armatei populare iugoslave (JNA) au fost condamnaţi de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru această dramă.
Cei doi preşedinţi vor vizita centrul memorial din Ovcara, unde victimele au fost ucise şi îngropate în gropi comune.
Aceştia vor merge şi în satul vecin, Paulin Dvor, unde 18 sârbi şi un civil de etnice maghiară au fost asasinaţi de forţele croate în decembrie 1991.
Proclamarea independenţei de către Croaţia, în 1991, a provocat un conflict cu rebelii sârbi, care a durat patru ani. În timpul războiului, soldat cu 20.000 de morţi, Belgradul a sprijinit politic şi militar rebelii.
Relaţiile dintre Croaţia şi Serbia, s-au ameliorat treptat de atunci. Procesul s-a accelerat vizibil în timpul preşedinţilor Tadici şi Josipovici, care promovează integrarea în UE şi fac apel la reconciliere.
Tadici se va întâlni la Vukovar cu familiile croaţilor declaraţi dispăruţi, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii sârbe.
Premierul croat, Jadranka Kosor, ar trebui, de asemenea, să participe la această vizită.
Sosirea lui Tadici la Vukovar a generat o controversă în Croaţia, unde un partid de dreapta le-a cerut cetăţenilor din Vukovar să protesteze faţă de această vizită şi să se reunească pe marginea străzilor din Ovcara, pe unde vor trece cei doi preşedinţi.
Într-un interviu acordat unui cotidian croat, Tadici a declarat că vizita sa reprezintă "un mesaj adresat tuturor oamenilor care locuiesc în Europa de Sud-Est că un astfel de lucru nu trebuie să se mai întâmple vreodată".
Vizita este "un gest simbolic şi de civilizaţie foarte important", care va contribui la "facilitarea legăturilor între Croaţia şi Serbia, dificile în trecut", a declarat biroul de presă al preşedintelui croat.
După război, Vukovar şi regiunea acestuia au fost plasate sub administraţia ONU şi reintegrate Croaţiei în 1998.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO