Principala temă de discuţie în cadul summitului NATO de la Bruxelles este securitatea cibernetică. România se află în centrul dezbaterilor

  • Luni are loc summitul NATO, iar una dintre principalele teme e securitatea cibernetică
  • România este implicată direct, centrul de securitate urmând să fie construit la Bucureşti
  • Discuţia vine după mai multe atacuri de timp ransomware asupra unor companii din SUA
Urmărește
1224 afișări
Imaginea articolului Principala temă de discuţie în cadul summitului NATO de la Bruxelles este securitatea cibernetică. România se află în centrul dezbaterilor

Sursa foto: natomultimedia

Astăzi se întâlnesc la Bruxelles liderii a 30 de ţări ale lumii iar una dintre principalele teme va fi securitatea cibernetică. România va fi în mijlocul discuţiilor la summitul NATO.

După inaugurarea centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti, România va mai face un pas important. Va găzdui centrul de competenţe în materie de securitate cibernetică. Iar importanţa acestuia a devenit şi mai mare după ce două companii mari americane au fost atacate de hackeri.
 
Colonial Pipeline şi JBS au plătit recompense să reobţină controlul asupra propriilor sisteme. Sunt suspectate grupări din Rusia pentru aceste atacuri iar la summitul NATO se vor discuta aceste incidente. Înaintea întâlnirii de astăzi, Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe secretarul general al NATO.
 
JOE BIDEN - Preşedintele SUA: Vreau să fie clar. Cred că NATO este importantă pentru securitatea noastră, a tuturor. Şi noi suntem în NATO. Şi este esenţială pentru securitatea americanilor pe termen scurt şi lung.
 
Când vine vorba despre atacuri cibernetice, mai ales dacă ţintele sunt americane sau ale aliaţilor, de cele mai multe ori sunt arătate cu degetul Rusia şi China. Lucru greşit, consideră ambasadorul Rusiei la Bucureşti.
 
VALERY KUZMIN - ambasador Rusia la Bucureşti: Le-am spus omologilor noştri americani că vrem să vorbim despre asta, să stabilim reguli, să facem politici de stat. Internetul nu e grădina Kremlinului. Când vine vorba de dovezi, americanii nu au au prezentat nici măcar o singură dovadă.
 
Pandemia a dus la o creştere semnificativă a atacurilor cibernetice. Hackerii au ajuns să câştige mai mult decât companiile pe care le ţintesc. Astfel, dacă până acum strategia ţărilor membre NATO era de a investi miliarde de dolari în cheltuieli militare, securitatea cibernetică va fi pe primul plan în discuţiile de la Bruxelles. 
 
JENS STOLTENBERG - secretar general NATO: Într-o eră în care vedem o competiţie la nivel global trebuie să întărim NATO şi exact asta vom face la următorul summit de la Bruxelles. Un NATO puternic este bun şi pentru tine, dar şi pentru Statele Unite.
 
Joe Biden: Absolut! 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici