- Home
- Externe
- (15.07.2022, 00:50)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Principalele măsuri propuse în proiectul privind Strategia SUA pentru zona Mării Negre
Regiunea Mării Negre prezintă o importanţă strategică din ce în ce mai mare pentru NATO şi pentru Statele Unite, în contexul ameninţărilor generate de Rusia şi pe fondul activităţilor coercitive ale Chinei, arată proiectul privind Strategia SUA în această zonă, propus spre aprobare Congresului SUA.
Urmărește
2415 afișări
Sursa foto: Profimedia
Senatorii Jeanne Shaheen (Partidul Democrat) şi Mitt Romney (Partidul Republican) au elaborat un proiect legislativ în sensul dezvoltării unei Strategii pentru regiunea Mării Negre.
"Regiunea Mării Negre are o importanţă esenţială pentru siguranţa naţională a şase naţiuni: Ucraina, Georgia, R.Moldova, România, Bulgaria şi Turcia. Regiunea Mării Negre este o zonă de tensiuni în creştere şi de conflicte, la frontierele estice ale Uniunii Europene şi ale Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, ca urmare a invaziilor preşedintelui Vladimir Putin din 2014 şi 2022 în Ucraina şi a invaziei din 2008 în Georgia, ţară care încă are teritorii ocupate ilegal de Federaţia Rusă. (...) Începând de la invazia din 2022 a Federaţiei Ruse în Ucraina, unitatea la nivelul statelor din zona Mării Negre s-a intensificat, mai ales între statele membre NATO România, Bulgaria şi Turcia. (...) Rusia are o istorie îndelungată de folosire a poziţiei din zona Mării Negre şi din Crimeea pentru a ameninţa aliaţii din cadrul NATO (...)", arată proiectul Legii pentru Securitatea Mării Negre 2022, propus spre aprobarea Senatului şi Camerei Reprezentanţilor din SUA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
"Deşi NATO a recunoscut de mult timp importanţa strategică a Mării Negre, Rusia a încercat să profite, de-a lungul timpului, de priorităţile divergente ale statelor membre NATO din regiune, astfel încât să îşi avanseze pretenţiile expansioniste. (...) Războiul neprovocat al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei evidenţiază importanţa regiunii Mării Negre pentru interesele de securitate naţională ale Statelor Unite. Războiul neprovocat al Federaţiei Ruse a generat o criză alimentară, în contextul în care 20-30 de milioane de tone de cereale ucrainene nu pot părăsi Ucraina într-un mod eficient şi sigur. (...) De asemenea, acţiunile Federaţiei Ruse în Marea Neagră şi în jurul Mării Negre au perturbat accesul sigur şi fiabil la resurse energetice în întreaga Europă. (...) Şi politicile economice coercitive ale Republicii Populare China ameninţă stabilitatea economică în regiunea Mării Negre", argumentează iniţiatorii proiectului de lege, publicat de senatoarea Jeanne Shaheen şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.
"Este în interesul Statelor Unite să împiedice extinderea conflictelor în Europa prin recunoaşterea regiunii Mării Negre ca fiind o arenă a agresiunilor ruse; ţările din zona litoralului Mării Negre sunt esenţiale pentru contracararea agresiunii comise de Administraţia Federaţiei Ruse şi pentru menţinerea securităţii colective a alianţei NATO. Încercările repetate, ilegale, neprovocate şi violente ale Federaţiei Ruse de a-şi extinde teritoriul şi de a controla accesul spre Mediterană prin Marea Neagră constituie o ameninţare la adresa siguranţei naţionale a Statelor Unite şi a alianţei NATO", arată proiectul de lege.
Documentul propune elaborarea unui plan de intensificare a coordonării între agenţiile de securitate în sensul protejării Mării Negre. De asemenea, este solicitată o strategie pentru intensificarea prezenţei NATO în zona Mării Negre, precum şi suplimentarea asistenţei militare mai ales pentru Ucraina, România, Bulgaria şi Georgia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Vizita lui Donald Trump Jr. ar fi fost „înscenată”. „Yankee, du-te acasă” citează un deputat al celui mai mare partid din Groenlanda
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: NATO şi Albania sunt în discuţii pentru a construi o bază navală pe coasta Mării Adriatice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oamenii din orașe aglomerate se simt mai singuri. Radu Leca, psiholog: „Avem de-a face cu un element numit acceptare de sine”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
Se trimit NOI DECIZII de RECALCULARE a PENSIILOR. Anunț de Casa de Pensii: Un MILION de pensionari le PRIMESC în IANUARIE
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe